För åtta år sedan fängslades ”Haile Asmerom” i sitt hemland Eritrea. I fyra år bodde han i en cell på två gånger två meter. Hans brott var att han var journalist. När han sedan släpptes flydde han landet och har sen dess levt i landsflykt. Förra veckan kom han till Luleå som kommunens första fristadskonstnär.
– Det var en lättnad för mig. För nu har jag en fristad där jag kan känna mig säker. Jag har nu en chans att komma tillbaka till mitt yrke. Så jag blev väldigt lättnad när jag fick nyheterna, säger Haile Asmerom.
Får arbeta i säkerhet
I dag finns det över 20 fristäder i Sverige. Att vara en fristad innebär att man låter en förföljd eller hotad konstutövare gästa staden och fortsätta sitt arbete i säkerhet. Luleå kommun är Norrbottens första fristadskommun och totalt kommer det att kosta runt 800 000 kronor. Det är via organisationen Icorn som konstnärerna hittas.
– Det kan låta lite att bjuda in en person i två år. Men det är en ganska stor symbolisk handling. Det är ett symbol för att man står upp för yttrandefriheten och att man säger att det ska finnas plats för personer att uttrycka sig, säger Elisabeth Dyvik, programdirektör på Icorn.
– Jag tycker att det är en stor vinst för Luleås kulturliv och i Sverige. Vi är ett land som värnar det fria ordet och det gör vi på det här sättet, säger Janne Olofsson, fristadssamordnare på Luleå kommun.
Vill tillbaka till sitt hemland
”Haile Asmerom” kommer att vara i Luleå under två år och hans plan är bland annat att skriva en bok. Men efter det är hans framtid oviss igen. Enligt Luleå kommun tittar de redan nu på vad man kan göra för att hjälpa honom. Själv hoppas ”Haile Asmerom” på att han en dag kan flytta tillbaka till Eritrea och jobba som journalist.
– Det beror på hur situationen utvecklar sig i mitt land. Om saker blir bättre vill jag åka tillbaka. Om inte jag kanske stannar i Sverige.
Medborgarförslag
Det var för några år sedan som kulturpersonligheten Peo Rask lämnade in ett medborgarförslag om att Luleå kommun ska bli en så kallad fristad för förföljda och hotade konstärer. Förslaget avslogs först men sedan ändrade kommunen sig.
Fotnot: Haile Asmerom heter egentligen någonting annat. För att skydda hans familj som bor kvar i Eritrea är han anonym.