Myndighetsanställd i Norrbotten avskedas – efter nio år av låg produktion och misskötsel

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio år av samarbetssvårigheter, låg produktion, mötesvägran, arbete på distans utan att ha rätt till det och aggressivt beteende får nu en kvinna i Norrbotten sparken från sitt jobb på en statlig myndighet.

Kvinnan började arbeta vid myndigheten redan 1983.

2015 tillträdde en ny chef som beslutade sig för att komma till rätta med kvinnans samarbetssvårigheter och låga produktion.

Kvinnan ska dock ha vägrat att delta i handlingsplaner eller samtal om sin arbetssituation.

Enligt myndighetens personalansvarsnämnds utredning ska allting ha eskalerat när myndigheten flyttade in i ett öppet kontorslandskap.

Rev sönder handlingsplan

När kvinnans närmsta chef försökt ha möten för att påtala hennes oacceptabla beteende, ska kvinnan enligt arbetsgivaren ha blivit aggressiv.

Kvinnans produktion ska ha varit mycket låg, vilket lett till att hon erbjudits ”anpassning av arbetsuppgifterna”. Det ledde dock enligt utredningen inte till någon förbättring. Och när en ny handlingsplan sattes in, rev kvinnan sönder den framför chefen.

Jobbade på distans – trots eget kontor

Kvinnan fick tidigt ett eget kontor i det öppna kontorslandskapet där hon satte upp insynsskydd. Hon har inte kommit ut för att fika eller umgås med kollegorna, utan velat bli lämnad i fred.

Trots det har loggar visat att kvinnan vid över 100 tillfällen jobbat på distans från olika platser i Sverige utan att ha rätt till det.

Dagen efter att kvinnan haft möte med sin chef om att det inte är acceptabelt, loggade kvinnan in på jobbet från en stad söderut.

Myndighetens ansvarsnämnd har nu beslutat att sparka kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.