I dag kom det finska företaget Fennovoima till Luleå för att inleda det internationella remissförfarandet om det nya kärnkraftverket i Pyhäjoki och bolagets ledning erkände att de är överraskade över den starka kritiken i Sverige.
Den finska riksdagen har redan gett klartecken till kärnkraftbygget i Pyhäjoki, 15 mil från den svenska länsgränsen.
Men projektet har förändrats så mycket så att det ska upp till förnyad prövning i år och därför har nätverket för ett kärnkraftsfritt Bottenviken startat en namninsamling för att stoppa planerna.
– Vi ska samla in många namn som vi sedan ska skicka till den finska riksdagen och visa vad vi tycker om det här. Vi menar att det är både förlegat och farligt att satsa på kärnkraft. Det här bygget måste stoppas, säger Lena Lagerstam från nätverket.
Lyssnar noggrant
Namninsamlingen inleddes samtidigt som Naturvårdsverket, Fennovoima och representanter för olika finska departement informerade kommuner och myndigheter om projektet på länsstyrelsen i Luleå.
– Det är klart att vi lyssnar mycket noggrant på de svenska frågorna och den oro som finns. Vi är aningen överraskade över omfattningen av kritiken, men vi hoppas att vår information kan tämja kritiken en aning, säger Janne Liuko, projektledare för Fennovoima.
Fennuvoima har lagt fram en miljökonsekvensbeskrivning om det planerade kärnkraftverket och det har i dag diskuterats på två informationsmöten i Luleå.
Ryska storägare
Kärnkraftsmotståndarna i Sverige tror att namninsamlingen kan få igång de finska kritiker som inte vill att ryska Rosatom ska bygga och äga en tredjedel av ett finskt kärnkraftverket.
– De blir den enskilt största ägare i det här verket och de vill gärna gå upp till 49 procent av aktierna. En stor statlig koncern som dessutom tillverkar kärnvapen. Det känns inte alls bra, säger Lena Lagerstam.
Men Fennovoimas ledning tycker inte alls likadant.
– För vår del så anser vi att Rosatom ger en bra grund för det här projektet eftersom de kommer in med mycket expertis och erfarenhet av att bygga och driva kärnkraftverk, säger projektledare Janne Liuko.