Reporter Randi Gitz på tågtoalett och klet på papperservett

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Randi Gitz beskriver sin resa mellan Luleå och Gällivare som ”det äckligaste jobb” hon gjort – se de smutsiga fynden i klippet. Foto: SVT

Nattågen till Narvik sämst städade av alla i inspektion av Trafikverket – SVT:s reporter: ”Äckligaste jobb jag gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Ingrodd smuts och stank av urin – bland tre typer av nattåg som granskades av Trafikverket, var de mellan Stockholm och Narvik smutsigast. När SVT åkte med en av avgångarna fick hon se det på nära håll.

– Det är det äckligaste jobb jag gjort, säger reporter Randi Gitz.

Trafikverkets kontrollant reste under december 2023 och januari 2024 mellan Stockholm-Narvik, Stockholm-Duved och Stockholm-Hamburg.

Sämst betyg fick nattågen mellan Stockholm-Narvik som körs av Vy Nattåg.

Nattågen

Odör av urin

Utrymmena ”ger ett sunkigt intryck” och kontrollanten beskriver ingrodd smuts som kryper uppåt väggarna, gamla fläckar på stolsitsarna och en odör av urin.

Det var stopp i avloppet när kontrollanten skulle duscha och endast swish-betalning kunde användas i en av restaurangvagnarna vilket medförde att utländska resenärer inte kunde köpa mat.

Tågbolagen Vy och SJ som granskats fick ta del av rapporten i juni år.

SVT har försökt få en intervju med Vy Nattåg, som valt att lämna ett skriftligt svar. De menar att de ständigt försöker förbättra städningen och att man infört en rad åtgärder sedan Trafikverkets kontroll.

SVT skickade i september ut en reporter på resa tur och retur Luleå-Gällivare för att kolla läget. Hon reste med Vy Nattåg nr 96 och 95 – se fynden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet