Nazuk Turdieva, 29, knockade juryn i Sveriges mästerkock med sina uiguriska anrättningar i kvalet. Hon tog sig vidare till Topp-12 och under onsdagen sändes säsongens första deltävling.
Där presenterade hon sin norrländska sida och serverade en renfilé med en smörig blåbärssås och picklade kantareller. Återigen tog hon juryn med storm och vann utmaningen – men den här gången med familjens stöd på distans.
– Jag har tidigare visat mat från mitt ursprung, uigurisk mat. Men då kände jag att jag är ju ändå uppvuxen i Norrbotten så jag ville visa den norrländska sidan av mig. Och då blev det ren, säger Nazuk Turdieva.
Drömmarna kring matlagning
Bodensaren jobbar som svetsare på heltid och på sidan om driver hon en enskild firma som erbjuder catering. I framtiden är drömmen att arbeta med mat på heltid men att driva restaurang är inte intressant för Nazuk, hör mer om det i klippet.