Vad har du för erfarenhet av nedskräpning i fjällen? Dela den här i vår chatt! Foto: SVT/Linda Jones

Nedskräpning i svenska fjällen – vad är dina erfarenheter?

Uppdaterad
Publicerad

I sommar boomade den inhemska turismen i fjällen när coronan stoppade svenskarnas utlandsresor. Samtidigt rapporteras allt mer nedskräpning i känslig fjällmiljö. Har du någon erfarenhet av detta? Dela gärna med dig av detta i vår chatt!

Vad har du för erfarenhet av nedskräpning i fjällen?

Hans Nx • Jag har 40år erfarenhet av fjällen både från Sverige och Norge. Och det är en mycket tydlig negativ trend med nedskräpningen, det är mer i Sverige än Norge.

Jag upplever att problemen har växt med "lättvikt" trenden, röra sig snabbt i terrängen. Vilket är sig konstigt, för då har man ännu mindre bära på.

Slit och släng mentaliteten har även spritt sig till fjällfolket, vilket var helt o-acceptabelt för i tiden av friluftsfolk. Då var man mycket rädd om sitt material och vårdade det väl för många återkommande äventyr i fjället. Idag pratar vi "buketlist", en gång och aldrig mer.

Pinnat inlägg

Välkommen till vår chatt om nedskräpning i fjällen. Har du blivit vittne till dumpade sopor? Eller har du till och med tagit någon miljöbov på bar gärning?

Dela dina erfarenheter här i vår chatt!

Hej! Tack för era kommentarer, nu stänger vi chatten för idag.

Anders Wikström • Detta visar vad man fått lära sig i uppväxen, hänsyn och värderingar. Avsaknad av värnplikt spelar också in. Den har gjort vuxna av barn.

Monica • Vandrade i Grövelsjön i augusti. Såg bra ut förutom när vi tältade vid övre Fosksjön där fanns både aluminiumfolie, flaskor mm liggandes halv gömt vid några buskar. Troligen är det för nära fjällstationen för jag hoppas verkligen att riktiga fjällvandrare tar med sig sitt skräp.

Linn • Även om de funnits skräp tidigare år också så är det långt ifrån den helt oacceptabla mängd med skräp som lämnats av folk i år, framför att I vindskydden. Det är så tråkigt och riktigt uselt allt alla inte tar med sig sitt eget skräp. Man blir ledsen (och förbannand)

Marcus • Jag skulle inte beskriva mig som en jätteerfaren vandrare även om jag har en del erfarenhet av fjällen (3-4 längre turer). Där jag har upplevt att nedskräpningen är som värst är kring de större fjällstationerna, t.ex. Kebnekaise. Jag har hittat förpackningar till friluftsutrustning, tomma påsar för frystorkad mat, konservburkar från kring 80-talet, m.m.
Det jag själv tycker är svårast är hanteringen av toalettpapper då man vill lämna minimalt med skräp samtidigt som det inte är det trevligaste att bära med sig toapapper. Toalettpapper är det enda skräp jag måste erkänna att jag lämnar, även om jag gräver ner det eller lägger stenar över.

Sara • Mycket portionssnus finns längs lederna. Många lämnar högar med toapapper efter sig. Det tenderar lätt att bli så att alla söker sig till samma tältplatser längs de större lederna, så det blir mycket otrevligt med toapappershög efter toapappershög mellan stenar och buskar. Folk lämnar också våtservetter i naturen efter "toabesöket". Vanligt att se det även på dassen. Våtservetter är svårnedbrytbara.

AL • Vi gick Nikkaloukta - Keb och tyckte det var väldigt rent och fint. Plockade med oss en petflaska och en kvarglömd spork, annars såg vi inget skräp alls.

I Lofsdalen var jag också en vecka mer utanför "vanliga turistställen" och såg inget alls.

Men bra att det uppmärksammas eftersom det verkar ha blivit ett problem på vissa platser :)

Cecilia • Jag vandrade Jämtlandstriangeln i augusti. Längs med raststugorna (vindskydden) och dess tillhörande utedass var det katastrofalt på vissa ställen. Det var allt från gammalt liggunderlag till matrester, hygienartiklar men framförallt plast.

Alexander • För par år sedan när jag var uppe längs Kungsleden stötte jag på par individer som slängde fimpar och godispapper på marken medan dem gick.

Jag uppmanade dem att plocka upp vilket dem gjorde, sedan har det blivit värre och värre. Det går inte numera att gå längs populära leder utan att stöta på stora mängder skräp folk lämnat efter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.