Luleåforskare åker till Antarktis i spåren efter Nordenskiöldexpeditionen

Uppdaterad
Publicerad

För över 100 år sedan gavs sig den första svenska expeditionen iväg till Antarktis under ledning av Otto Nordenskiöld. Nu ger sig en grupp forskare iväg för att bevara lämningarna efter den. En av forskarna är från Luleå.

Nordenskiölds-expeditionen blev  dramatisk. Otto Nordenskiöld och hans besättning tvingades övervintra på Antarktis efter att deras fartyg sjunkit. Nu följer en svensk-argentinsk expedition i deras spår.

Tuff resa

– Dom fick en tuff resa men vi tror och hoppas att vår ska bli mindre strapatsrik, säger Dag Avango som är professor i historia vid Luleå Tekniska Universitet och ende norrbottniske deltagare.

Dag Avango gör nu sin tredje Antarktis-resa men den första till lämningarna efter Nordenskiölds-expeditionen. Den hotas av klimatförändringarna och snabba åtgärder krävs.

Den snabba uppvärmningen

Uppvärmningen går snabbare här än någon annanstans i världen. En av lämningarna är en byggnad på Snow Hill Island. Den står på en kulle som hotas av att permafrosten i marken tinar och dessutom eroderas av vattendrag.

– Bevarandeinsatserna kan inte vänta utan måste göras nu, säger Dag Avango.

Hoppas slippa äta pingviner

Så här års är det sommar på Antarktis med bara några minusgrader men också med kraftiga stormar som kan rasa i flera dagar och göra sikten obefintlig. Så snart man lämnar tältet för att till exempel göra sina behov så måste man ta GPS med sig.

– Det är viktigt att snabbt hitta tillbaka till tältet. Att gå vilse i en så här dramatisk natur är att inte att rekommendera,

Expeditionen består av fyra svenskar och två argentinare. Dom bor två och två just för att ingen ska försvinna utan att bli saknad av någon. Dom hoppas också slippa äta pingviner som medlemmarna i Nordenskiölds-expeditionen tvingades göra för att överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.