Nordkalkrättegången: ”Någon borde skaka galler”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes hovrättens förhandlingar om kalkugnsolyckan i Luleå och brännskadade Gustav Seppelin-Solli vill se på strängare straff.

– Jag hoppas att någon får skaka galler, säger han.

Det var den 1 november 2011 som allt hände. Fem personer skadades när de skulle spola bort en klump kalk i en ugn som fortfarande var varm med en stor mängd vatten.

Kemisk reaktion

Det uppstod en kemisk reaktion och moln av brännhet ånga och kalk spred sig och en person avled och en fick allvarliga frät-och brännskador – Gustav Seppelin-Solli.

Dödsolycka vid Nordkalk

Tingrätten i Luleå dömde den ansvarige chefen till villkorligt och böter och Nordkalk till en företagsbot på tre miljoner kronor.

Men både chefen och företaget överklagade till hovrätten för att bli frkända helt och hållet och slippa företagsboten och i dag inleddes förhandlingarna.

”Verkar handla om kryphål”

– Jag önskar att någon ska få skaka galler på grund av det som hänt. Det ska inte gå att slippa undan sitt ansvar för en sådan här sak, men rättegången verkar nu bara handla om att hitta kryphål och komma undan, säger Gustav Seppelin-Solli och fortsätter:

– Företagsboten är bara några promille av Nordkalks omsättning. Jag tycker att det är mesigt och att det skickar en dålig signal.

”Fel slutsats”

Men Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt anser att hela åtalet bör ogillas och att företagsboten ska slopas.

– Vi anser att tingrätten kom till fel slutsats att arbetarna var inhyrda av Nordkalk. I själva verket hade vi anlitat två entreprenadföretag för att utföra ett arbete och det är viktigt vid bedömning av ansvaret. Entreprenadföretagen har arbetsmiljöansvaret för sin egen personal, säger Eva Feldt.

Fakta: Tingsrättsdomen

Luleå tingsrätt dömde i mars 2017 en tidigare platschef för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada, grovt brott. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Enligt tingsrätten hade chefen ansvaret för arbetsmiljöarbetet vid anläggningen, men han lät till exempel arbetet fortsätta efter en första olycka utan att dessförinnan genomföra en ordentlig riskbedömning. Den senare olyckan hade med mycket hög grad av sannolikhet kunnat förhindras om platschefen tagit sitt ansvar, enligt rätten.

Nordkalk ålades en företagsbot om tre miljoner kronor. Företaget dömdes också att betala skadestånd till anhöriga till den 23-årige mannen som omkom, samt till tre av de skadade arbetarna.

Källa: Luleå tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet