Han är matkonsulent vid hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som är en av de verksamheter som deltar i skapandet av ”matbibeln”.
Tryggare matproducenter
– Norrbotten har en oerhört god och högkvalitativ mat, men det är inte många som vet om det, menar Pelle Johansson.
”Matbibeln” ska fungera som ett verktyg för att hjälpa företagarna och matproducenter i deras marknadsföring.
– Fler ska känna sig trygga att berätta mer om hur god norrbottnisk mat faktiskt är.
Då ska ”matbibeln” vara klar
”Matbibeln” är en del av den regionala livsmedelsstrategin, Nära mat, som gäller fram till 2030. Pelle Johansson och gruppen bakom ”matbibeln” tror att den kommer spela stor roll i en satsning på den lokala livsmedelskedjan.
Till hösten börjar själva arbetet med att skapa en ”matbibel” – eller terroiratlas – och den förväntas vara klar i mars 2026. Den görs i samarbete mellan Hushållningssällskapet
Piteå kommun, Swedish Lapland Visitors Board, och länsstyrelsen i Norrbotten.
Vilken är din favoritmaträtt från Norrbotten?
Vad är en terroiratlas?
Ordet kommer från franskan och grekiskan. Terroir är ett franskt utryck som kommer från ordet terre, ”land”. Uttrycket handlar om olika karaktäristiska kvalitéer kring en specifik plats. Exempelvis geografi, geologi, klimat och ett flertal faktorer till.
Atlas kommer från grekiskan och är en samling av kartor över ett visst område, även kallat kartbok.
Tillsammans ska det fungera som en kunskapsbas, en karta över Norrbottens olika karaktäristiska kvalitéer inom livsmedelssektorn.