Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gott” – Pelle Johansson tror att en ”matbibel” ska få fler att upptäcka maten från Norrbotten. Foto: David Lindström/SVT

Norrbotten ska få en ”matbibel” – ett verktyget för lokala företagare

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten ska få sin egen ”matbibel” – en så kallad terroiratlas. Den ska hjälpa lokala producenter och företagare att berätta om sin mat och vilken klass den håller.

– Vi har mycket bra kvalitet på maten, säger matkonsulenten Pelle Johansson.

Han är matkonsulent vid hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som är en av de verksamheter som deltar i skapandet av ”matbibeln”.

Tryggare matproducenter

– Norrbotten har en oerhört god och högkvalitativ mat, men det är inte många som vet om det, menar Pelle Johansson.

”Matbibeln” ska fungera som ett verktyg för att hjälpa företagarna och matproducenter i deras marknadsföring.

– Fler ska känna sig trygga att berätta mer om hur god norrbottnisk mat faktiskt är.

Då ska ”matbibeln” vara klar

”Matbibeln” är en del av den regionala livsmedelsstrategin, Nära mat, som gäller fram till 2030. Pelle Johansson och gruppen bakom ”matbibeln” tror att den kommer spela stor roll i en satsning på den lokala livsmedelskedjan.

Till hösten börjar själva arbetet med att skapa en ”matbibel” – eller terroiratlas – och den förväntas vara klar i mars 2026. Den görs i samarbete mellan Hushållningssällskapet

Piteå kommun, Swedish Lapland Visitors Board, och länsstyrelsen i Norrbotten.

Vilken är din favoritmaträtt från Norrbotten?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten! Tack för att ni delat med er av era favoriträtter!

Kicki • Dopp i kopp med färsk potatis och inlagd sill. Tunnbrödsblöta med kokt renkött

Anders • Blodplättar med suovas och lingonsylt

Jk • Jag tycker om köttfärs i sås med spaggehti. inte med tomatsås eller bolognese.

Lotta • Halstrad salt strömming med potatis eller fil

Maria • Köttsoppa med klimp är oslagbart! Speciellt dagen efter den tillagats.

Maria • Renköttsoppa, ugnsstekt fjällsik, blodpalt med mandelpotatis och kokt renrygg, suovas med bara lite mjukbröd till. Farmors hemlagade pölsa på renkött. Supergott allting!

Annette Widenrot • Min favoriträtt från Norrland är Potatispalt…Pitepalt men med ett moderniserat recept och även renskav.

Kurt nilsson • Äkta blod korv gjort av ren tarmar och njuran feta, farmor laga jätte gott, ska testa, föra, men nu, inte äkta tarmar, men hopas ska bli bra

Örjan • Älgköttsoppa med klimp, blodpalt, surströmming, i den ordningen. 😛

Åsa Johansson • Älgköttsoppa, Norrbottenspalt, Suovas med hembakt mjukkaka.

Vad är en terroiratlas?

Ordet kommer från franskan och grekiskan. Terroir är ett franskt utryck som kommer från ordet terre, ”land”. Uttrycket handlar om olika karaktäristiska kvalitéer kring en specifik plats. Exempelvis geografi, geologi, klimat och ett flertal faktorer till.

Atlas kommer från grekiskan och är en samling av kartor över ett visst område, även kallat kartbok.

Tillsammans ska det fungera som en kunskapsbas, en karta över Norrbottens olika karaktäristiska kvalitéer inom livsmedelssektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.