Mathilda Olsson om varför Norrbotten övar matförsörjning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör analytikern Mathilda Olsson om hur övningen kan förbereda Norrbotten vid en krissituation. Foto: Mattias Persson Suorra/SVT

Norrbotten vill vara redo vid kristider – övar matförsörjning

Publicerad

Norrbotten är först i landet med att öva livsmedelsberedskap. Allt för att vara redo vid en kris eller ett krig.

– Man är beroende av att det importeras utifrån – och det gör en sårbar, säger analytikern Mathilda Olsson.

För första gången i Sverige testades livsmedelsförsörjningen på regional nivå i Norrbotten.

Totalt 60 deltagare från kommun, region och hela livsmedelskedjan deltog på seminariet. Övningen gick ut på att testa systemet för livsmedelsförsörjning i länet, från jord till bord.

– Vi har en låg försörjningsgrad av livsmedel i Norrbotten så vi behöver jobba mer med det, säger initiativtagaren David Ström, från länsstyrelsen i Norrbotten.

Hjälpa vid krissituation

En viktig del på seminariet var även att lära känna varandra, för att förstå varandras problem samt hur man kan hjälpa varandra vid en krissituation.

– Att lära känna någon måste man göra innan krisen inträffar för att hanteringen i en krissituation ska bli effektiv och så bra som möjligt, säger Mathilda Olsson, analytiker Totalförsvarets forskningsinstitut.

Hör Mathilda Olsson om varför Norrbotten är först ut med att öva livsmedelsberedskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.