Porträtt på kvinna mot svart bakgrund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mildred Hedberg, ordförande i länsföreningen i Norrbotten, om dagens stora utmaning för Kvinno- och tjejjourernas överlevnad. Foto: Linnea Lindmark/SVT

Norrbottens Kvinno- och tjejjourer uppmärksammar 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Under 1980-1990 och början av 2000-talet gick det väldigt bra för kvinnojourerna. De blev accepterade, men nu upplever de ett bakslag.

– Vi vill vara självständiga som vi alltid tidigare varit, säger Mildred Hedberg, ordförande i länsföreningen för kvinno- och tjejjourer i Norrbotten.

Under helgen bjöd intresseorganisationen in till föreläsningar, musik och samtal på lokalen ”lillan ” i Luleå. Det för att uppmärksamma 40-årsjubileet som var allt annat än en festens dag:

– Vi firar inte, det handlar om att uppmärksamma att vi fortfarande finns och behövs, säger Mildred Hedberg, ordförande.

Upplever ett bakslag

Eva Engman, medlem sedan 36 år tillbaka, anser att utmaningen som kvinnojourerna i dag står inför är att deras kunskaper inte tas till vara. Hon riktar specifikt kritik mot den lagändring om tillståndsplikt för kvinnojourer som började gälla från 1 april 2024:

– Kvinnojourernas kunskaper ignoreras i dag. Nu är det socialstyrelsens kunskaper som anses viktiga för att kvinnor ska komma bort från våldet. Största utmaningen ligger i att våra kunskaper fortsatt måste accepteras, säger Engman.

Länsföreningen menar att den nya lagen med dess restriktioner försvårar arbetet för kvinnojourerna.

– De krav och restriktioner som finns får konsekvensen att många kvinnojourer i dag får stänga, säger Mildred Hedberg.

Skyddat boende tillståndspliktigt från april 2024

Privata aktörer, till exempel stiftelser och föreningar, som yrkesmässigt vill bedriva skyddat boende behöver från den 1 april 2024 ansöka om tillstånd från Ivo. Den som redan bedriver en sådan verksamhet måste göra en ansökan om tillstånd inom fyra månader från det att kravet införs.

Källa: IVO (Inspektionen för vård och omsorg)

Akutboende

Kvinnojouren behöver inte söka tillstånd för att öppna ett akutboende. Däremot får de inte placeringar från socialtjänsten. Jouren måste göra en orosanmälan till socialtjänsten om barn följer med sina mammor till jouren.

Skyddat boende (högre säkerhet)

Den nya lagen som trädde i kraft den 1 april kräver att den som vill bedriva skyddat boende söker tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det ska även finnas utbildad personal tillgänglig på boendet dygnet runt.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.