Under helgen bjöd intresseorganisationen in till föreläsningar, musik och samtal på lokalen ”lillan ” i Luleå. Det för att uppmärksamma 40-årsjubileet som var allt annat än en festens dag:
– Vi firar inte, det handlar om att uppmärksamma att vi fortfarande finns och behövs, säger Mildred Hedberg, ordförande.
Upplever ett bakslag
Eva Engman, medlem sedan 36 år tillbaka, anser att utmaningen som kvinnojourerna i dag står inför är att deras kunskaper inte tas till vara. Hon riktar specifikt kritik mot den lagändring om tillståndsplikt för kvinnojourer som började gälla från 1 april 2024:
– Kvinnojourernas kunskaper ignoreras i dag. Nu är det socialstyrelsens kunskaper som anses viktiga för att kvinnor ska komma bort från våldet. Största utmaningen ligger i att våra kunskaper fortsatt måste accepteras, säger Engman.
Länsföreningen menar att den nya lagen med dess restriktioner försvårar arbetet för kvinnojourerna.
– De krav och restriktioner som finns får konsekvensen att många kvinnojourer i dag får stänga, säger Mildred Hedberg.
Skyddat boende tillståndspliktigt från april 2024
Privata aktörer, till exempel stiftelser och föreningar, som yrkesmässigt vill bedriva skyddat boende behöver från den 1 april 2024 ansöka om tillstånd från Ivo. Den som redan bedriver en sådan verksamhet måste göra en ansökan om tillstånd inom fyra månader från det att kravet införs.
Källa: IVO (Inspektionen för vård och omsorg)
Akutboende
Kvinnojouren behöver inte söka tillstånd för att öppna ett akutboende. Däremot får de inte placeringar från socialtjänsten. Jouren måste göra en orosanmälan till socialtjänsten om barn följer med sina mammor till jouren.
Skyddat boende (högre säkerhet)
Den nya lagen som trädde i kraft den 1 april kräver att den som vill bedriva skyddat boende söker tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det ska även finnas utbildad personal tillgänglig på boendet dygnet runt.
Källa: SVT