När Nordnytt träffar vänsterpartiets nye riksdagsledamot från Norrbotten, Birger Lahti, har han precis skickat iväg ansökan om tjänstledighet från jobbet i skogen. Ett jobb han har haft i 30 år.
I Kaarnevara drygt sex mil norr om Pajala har Birger Lahti, 49, levt i hela sitt liv. Det är 117 mil från Riksdagshuset i Stockholm där han har sitt nya arbete.
– Att börja pendla till Stockholm från lilla Kaarnevaara och skogen, visst känns det vemodigt. Men man får ju hoppas att man bidrar med någonting därborta istället, säger Birger Lahti.
Vänsterpartiet ett självklart val
Trots den stora avfolkningen i bygden har han aldrig haft en tanke på att flytta. Som 21-åring byggde han hus 50 meter från föräldrahemmet. Där bor han än idag med sin fru Päivi. Pappa Sven, 91, är fortfarande närmaste granne.
Birger Lahtis politiska intresse väcktes redan som 11- åring när hans pappa var en av dem som deltog i den stora skogsstrejken 1975. Det var en hård tid för familjen ekonomiskt och han upplevde att vänsterpartiet var det enda parti som stod på löntagarnas sida. Det föll sig därför naturligt att det var det partiet han skulle företräda när han själv gav sig in i politiken. Nu har han varit aktiv såväl fackligt som politiskt i 20 år och han har tolv år bakom sig i kommunstyrelsen i Pajala.
I riksdagen vill han arbeta med glesbygdsfrågor. Att det även i framtiden ska vara möjligt att arbeta och leva i glesbygd. Han är djupt rotad i Norrbotten och tror inte att han kommer låta sig imponeras så lätt av stockholmarna. För att understryka det nämner han komikern Ronny Erikssons välkända frågeställning:
”Om man byggde en mur runt hela Stockholm, då undrar jag om det skulle finnas fler klösmärken på insidan eller utsidan av muren?”.
– Jag tror jag har svaret på det. Vi skulle nog klara oss utan men jag tror inte de skulle göra det. Vi har skickat så mycket från glesbygden som har gjort att vi har välfärd i Sverige och jag vill att vi ska få tillbaks någonting nu, säger Birger Lahti.