Norsk rekordjakt på svensk varg

Publicerad

Ett rekordstort antal vargar har dödats i Norge under året. De flesta av dem var födda i Sverige.

Hittills under året har 14 vargar, de allra flesta från Sverige dött i Norge. Alla utom en har skjutits av norska jägare, en av vargarna dödades vid en tågkollision. Så många vargar har inte skjutits sedan 1949 då 17 vargar nedlades, enligt den norska organisationen Rovdata som håller räkning på antalet rovdjur i Norge, bland annat med hjälp av dna-teknik.

Elva av de dödade vargarna var födda i Sverige, medan resten kommer från revir i gränstrakterna, uppger Rovdatas chef Morten Kjørstad. En pågående räkning visar att det bara finns mellan 17 och 28 vargar i landet. Uttaget får därför betraktas som högt.

Vandra väster ut

Anledningen till att det finns så många svenskfödda vargar i Norge hör enligt Kjørstad i grunden samman med att vargen försöker undvika områden där det finns gott om andra vargar. Vargar födda i öster, det vill säga i Sverige, vandrar västerut, medan ”norska” vargar vandrar österut.

– De flyttar sig mot in mot centrum av det skandinaviska vargbeståndet, det vill säga södra Sverige. Men där är det gott om varg så många fortsätter att vandra eftersom de inte kan upprätta ett eget revir eller hitta en partner utanför den närmaste familjen, säger Morten Kjørstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.