Teamsbild på Gunn Karin Gjul, Arbeiderpartiet i Norge och en bild på miningutrustning,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Gunn Karin Gjul, Arbeiderpartiet, berätta om förslaget och om elbristen i Norge. Foto: SVT

Norska förslaget: Förbjud brytningen av kryptovaluta

Uppdaterad
Publicerad

Norge vill förbjuda energikrävande kryptoutvinning och skulle i sådana fall bli det första landet i Europa.

– Vi vill ha socialt användbara datorcenter, säger Gunn Karin Gjul, Arbeiderpartiet.

Norge, Sverige och Island är länder som varit och är attraktiva marknader för datorcenter att etablera sig på. Stabila elnät, billig förnybar el och naturlig kyla gör de nordiska länderna till ideala platser för energiintensiva näringar som exempelvis serverhallar.

Men i Norge vill regeringen nu alltså förbjuda en specifik typ av datorhallar, nämligen miningdatorhallar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

– Det gagnar inte samhället att använda oändliga mängder el, säger Gunn Karin Gjul, statssekreterare Arbeiderpartiet i Norge.

Första landet i Europa

Det norska förslaget skulle innebära att företagen får nya registreringskrav, vem som står bakom datacentret och vad det ska användas till. På så sätt skulle man få möjlighet att säga nej till etableringar.

Norge skulle i sådana fall bli det första landet i Europa att införa sådana regleringar vilket är naturligt menar Gunn Karin Gjul eftersom det är i Sverige och Norge som man har flest miningföretag.

– Därför är det är inte konstigt att diskussionen först uppstår i Norge eller Sverige och att det kanske är vi som först får en tuff reglering av det här.

Island vill prioritera livsmedel framför Bitcoin

Även på Island har politiska röster höjts för någon form av reglering för energislukande utvinning av kryptovalutor. I mars 2024 sa dåvarande statsminister Katrín Jakobsdóttir till Finicial Times att hon ville prioritera gröna industrier och satsa på landets livsmedelsförsäljning.

– Bitcoin och kryptovaluta, som använder mycket av vår energi, är inte en del av det uppdraget, sa hon till Financial Times.

Konsekvenser för Sverige

I Sverige har Finansinspektionen och Naturvårdsverket sedan 2021 krävt ett förbud mot energikrävande kryptovalutor men det har inte blivit verklighet. Och även om ett norskt förbud är positivt finns risken att det får direkta konsekvenser för Sverige menar Klas Malmén på Finansinspektionen.

– Inför Norge ett förbud men inte Sverige kan det innebära att vi får mer av den här verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet