Klas Malmén på Finansinspektionen tittar in i kameran med en allvarlig min.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som att äta godis och borsta tänderna samtidigt” – se vad Klas Malmén på Finansinspektionen tänker om energianvändningen. Foto: Elias Paulsson/SVT

Svenska kryptobolag använder en procent av Sveriges el

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en procent av Sveriges totala energianvändning används till att utvinna kryptovaluta och frågan är: Om vi har en begränsad mängd energi, vad ska vi använda den till? Samhällsviktig klimatomställning, menar både Finansinspektionen och Naturvårdsverket som vill se ett förbud mot energislukande produktion av kryptovalutor.

Ljudet är öronbedövande och det strömmar varm luft från fläktarna som kyler datorhallens utrustning. Att det pågår en elintensiv verksamhet avslöjas inte minst av de enorma elkablar som ligger överallt.

Här, på ett litet område i Boden, ligger majoriteten av de bolag som ska betala tillbaka nästan en miljard till Skatteverket. Här finns ett stabilt elnät, billig förnybar el och dessutom naturlig kyla vilket gjort Boden till något av ett nav för svenska kryptoföretag. Dessutom har man aktivt arbetat för att locka elintensiva näringar till kommunen.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Alternativa metoder kräver mindre el

I Sverige används omkring 1,5 TWh till utvinning av kryptovalutor vilket motsvarar drygt 1 procent av Sveriges energianvändning eller 75 000 genomsnittliga villor. Siffror som redan 2021 fick både Finansinspektionen och Naturvårdsverket att kräva ett förbud av ”energislukande utvinning av kryptovalutor”, som exempelvis Bitcoin.

För det finns kryptovalutor som genom att byta teknik lyckats sänka sin energianvändning med 99,95 procent och det är i den riktningen Finansinspektionen och Naturvårdsverket vill att samtliga aktörer går mot.

– Vi har tidigare varnat för kryptovalutor när det handlar om konsumentrisker och att det används i kriminella sammanhang, vi ser att Skatteverket har problem med skatteflykt. Men det är inte funktionen kryptotillgångar vi vill förbjuda utan den första generationens blockkedjeteknik på grund av att den är så energiineffektiv, säger Klas Malmén på Finansinspektionen.

Han jämför med glödlampan som skrotades.

– Belysningsindustrin lyckades ställa om från glödlampor till ledlampor. Funktionen belysning finns fortfarande kvar men vi har genom det sparat 80 procent genom att använda andra alternativ.

Hindrar klimatomställningen

Flera av miningföretagen som SVT granskat lyfter själva fram att de använder förnybar el och naturlig kyla vilket är betydligt bättre än om verksamheten skulle ske i länder med kol, gas eller olja som energikälla. Men det argumentet delar inte Finansinspektionen:

– Det skapas en undanträngningseffekt. Indirekt kan andra verksamheter inte ställa om i den takt vi behöver för Parisavtalet, säger Klas Malmén.

Teamsbild på Gunn Karin Gjul, Arbeiderpartiet i Norge och en bild på miningutrustning,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Norge är det elbrist – se om det norska förslaget: Förbjud kryptomininghallar. Foto: SVT

Varför kräver kryptoutvinning så mycket el?

Den största kryptotillgången i världen är Bitcoin, följt av Ethereum. För att förstå varför utvinning av kryptovaluta är så energikrävande behöver man förstå hur utvinningen går till.

Bitcoin

Utvinns med en metod som kallas ”proof of work” där de som vill utvinna Bitcoin tävlar om att lösa svåra matematiska problem där datorer gissar sig fram till svaret vilket kräver mycket datorkraft och stora mängder energi.

Ökar värdet på bitcoin kan fler vilja vara med och tävla vilket ökar svårighetsgraden på det matematiska problemet och det krävs ännu mer energi.

Globalt sett använder Bitcoin omkring 160 TWh/år vilket kan jämföras med att hela Polen använder drygt 158 TWh.

Ethereum

Utvinns sedan 2022 med en metod som kallas ”proof of stake” där en enskild aktör åt gången genomför den datorberäkning som krävs och resterande aktörer verifierar att beräkningen blev korrekt. Elanvändningen blir då 99,95 procent mindre eftersom att inte flera aktörer gör parallella beräkningar.

Sedan Ethereum bytte teknik har energianvändningen alltså minskat med 99,95 procent och globalt använder Ethereum drygt 5,6 GWh/år (0,0056 TWh).

Källa: The Cambridge Centre for Alternative Finance, Finansinspektionen och Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet