Överläkare Mats Eliasson menar att norrbottningarna levt upp till att bland annat undvika stora grupper. Foto: SVT

Norska gränsen på väg att öppnas upp mot Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på flera månader är gränsen mellan Norrbotten och Norge nära att öppnas.

– Vi har kommit upp på listan där man föreslår regeringen att öppna upp gränsen till Norrbotten, säger Mats Eliasson, överläkare på Sunderby sjukhus.

Det var den 16 mars som Norge stängde gränsen mot Sverige och sedan dess har den varit stängd. Men nu, fem månader senare, ser den ut att öppnas upp på nytt.

”Gott betyg för norrbottningarna”

Norrbotten är inte längre rödlistade utan ”gulmarkerade” så därför rekommenderar nu den norska folkhälsomyndigheten att öppna upp gränsen mot Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det är ett gott betyg till norrbottningarna. Norrbottningarna har levt upp till hur vi bör leva våra liv som att undvika stora grupper, hygien, sjukskriva och testa sig, säger han.

I videon ovan förklarar Mats Eliasson, överläkare på medicinkliniken och professor i folkhälsa och klinisk medicin, varför läget har förändrats så drastiskt och vad som gjort att gränsen lär öppnas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet