Polisman vid en skåpbil och åklagaren Filip Hannu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Brutalt angrepp” – den 11 september berättade åklagaren Fredrik Hannu om mordförsöket i Haparanda. Foto: SVT/Arkiv/Ulrika Wänkkö/SVT

Man i Haparanda slog sambon med hammare – får 18 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern som slog sin sambo med en hammare i huvudet i Haparanda döms till fängelse i 18 år.

Det var på eftermiddagen den 9 juli som en privatperson slog larm till polisen efter att en man berättat att han dödat sin sambo.

– Nej.. det blev en massa tjafs och det å .. och jag tappade behärskningen, säger den misstänkte sedan i larmsamtalet.

Kvinnan påträffades svårt skadad – men vid liv, och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus.

Kvinnan överlevde misshandeln men har enligt domen fått svåra skallskador.

Försvårande omständigheter

– Med beaktande av att det rört sig om upprepade slag med en hammare mot målsägandens huvud med synnerligen allvarliga skador på målsäganden ligger agerandet från mannens sida så nära ett fullbordat brott som det är möjligt. Därför anser tingsrätten att påföljden ska ta sikte på vad straffvärdet för ett fullbordat mord skulle ha gett, säger Agneta Karlsson, lagman i ett pressmeddelande.

Tingsrätten menar också att en försvårande omständighet är att misshandeln skett i kvinnans hem där hon ska känna sig trygg och att hon varit i en skyddslös situation. Mannen har även återfallit i allvarlig brottslighet.

Åklagaren hade också yrkat på att mannen skulle utvisas från Sverige men tingsrätten avslog den begäran med hänvisning till mannens starka anknytning till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.