Man med ett barn i famnen som klappar getter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hjälp föräldrarna” – Nicklas Högkvist i Älvsbyn är morfar och kan nu ta ut föräldrapenning när han är hemma med barnbarnet Selma. Foto: Privat

Nu får Nicklas i Älvsbyn föräldrapenning som morfar

Uppdaterad
Publicerad

Älvsbybon Nicklas Högkvist valde i juli månad att vara ”morfarledig” och hemma med barnbarnet. Och det kunde han vara med ersättning från Försäkringskassan.

Nicklas Högkvist från Älvsbyn blev morfar för första gången i december. När han med familj hörde talas om lagförslaget att föra över dagar med föräldrapenning till vem som helst, beslutade de sig för att testa.

Lagen trädde ikraft den 1 juli och mellan den 22 och 28 juli var Nicklas hemma med barnbarnet Selma.

– Det blev ett bra läge och så visste vi att det fanns. Mormor var iväg och jobbade så det passade att jag kunde ta henne, säger han.

Tipsar om Försäkringskassan

Nu tipsar han andra mor- och farföräldrar om att gå in på Försäkringskassans hemsida och läsa på.

– Ta ut dagar för att få vara med ditt barnbarn. Hjälp föräldrarna så de får lite extra pengar eller kan plugga, säger Nicklas Högkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.