I dagsläget äger Haparanda kommun 51 % och Vattenfall 49 %. Det var år 2017 när Socialdemokraterna hade makten i Haparanda som de valde att göra affär med Vattenfall då de skulle sälja en del i företaget och enligt Nina Pörhölä, gruppledare (S) var det en bra affär som även har gett bra resultat.
– Jag tycker att det är konstigt att man vill sälja och att man vill skynda på det hela så mycket, säger hon.
– I första hand tycker inte vi i oppositionen att man ska sälja, men om man ska göra det så tycker vi att man i sådana fall säljer till Torneå stad och inte till Vasa värme.
De mesta talar för försäljning
Under kommunstyrelsemötet bestämde koalitionen att det ska röstas om försäljningen av majoritetsägandet av Haparanda värmeverk AB till Vasa värme under måndagen i kommunfullmäktige. Där talar de mesta för att försäljningen kommer gå igenom.
Vad kan det bli för konsekvenser om det här köpet går igenom?
– Det blir många konsekvenser. Men genom att tacka nej till Torneå stad tror jag att samarbetet kommer försämras städerna sinsemellan. De har inte heller kunna lämna bud på samma premisser, utan det känns som att det redan var förbestämt att det skulle bli Vasa värme. Det upplevde jag på mötet under torsdagen.
100 miljoner på nytt värmeverk
Vasa värme har i sin överenskommelse lovat att bygga ett nytt värmeverk tillsammans med kommunen för drygt 100 miljoner kronor. Och det menar Pörhölä att man inte skulle behöva göra om man väljer Torneå.
Kommunalrådet Sven Tornberg (C) säger att utgångspunkten är att de behöver ett nytt fjärrvärmeverk i Haparanda och att lösnings på detta är om man säljer till Vasa värme eftersom de även äger värmeverket i Kalix.
– Det som är att om man säljer till Torneå blir det ingen ny investering i Haparndda. Att vi har en egen fjärrvärme produktion tillsammans med Vasa värme skapar långsiktiga investeringar inom bränsle, framförallt biobränsle och skapa stabila förutsättningar för värmeverket.
Möjlighet att köpa tillbaka
Finns det några nackdelar med detta om det igenom?
– Vi har ju försökt förhandla bort så många nackdelar som möjligt i avtalet, vi har även försökt vara måna om att eliminera så många risker som möjlig. I aktieägaravtalat ingår det att vi har möjlighet att köpa tillbaka om det inte fungerar. Men förhoppningen är att vi ska få en långsikighet.
Han menar att de fört likadana samtal med Torneå och att de visserligen är intresserade att köpa 51 procent, men då kommer värmen att produceras på finska sida för sedan levereas till Sverige.