Den nya enheten finns i den gamla akutmottagningens lokaler, vägg i vägg med akutmottagningen. Något som underlättar och gör förflyttningen av patienterna därifrån kort och effektiv. Samtidigt innebär de nya akutvårdsplatserna färre patienter på akutmottagningen.
– Det är den största skillnaden vi gjort och känns väldigt bra. Det visar att platserna fyller en funktion. Vi skapar ett naturligt utflöde från akuten, säger versamhetschefen Antonia Lindgren.
I stort sett få samma vård som på akuten
På enheten arbetar sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden. Patienterna på akutvårdsplatserna kan i stort sett få samma vård som på akuten, men får även en ordentlig säng, lugnare miljö, möjlighet att få måltider och hjälp att gå på toaletten. För det mesta behöver patienten inte träffa någon läkare igen, utan kan gå hem inom 24 timmar om allt ser bra ut.
– Vi beräknar att 80 procent av patienterna kan skrivas ut och resterande procent kräver mer vård och behöver läggas in på en vårdavdelning.
Oklart om regionen måste betala miljonvite
Samtidigt anser IVO att åtgärderna att få fler vårdplatser på Sunderby sjukhus är otillräckliga och Arbetsmiljöverket anser att det finns brister i arbetsmiljön vid akuten. Både IVO och Arbetsmiljöverket har krävt att regionen ska betala tio miljoner respektive 500 000 kronor i vite. Något som alltså kan bli en dyr historia för regionen. Men förvaltningsrätten har fortfarande inte tagit några beslut i frågan.
– Vi fyller ju upp vårplatserna här dagligen så vi skulle absolut märka av i fall vi skulle behöva stänga ned de här platserna, säger Antonia Lindgren.
I videon berättar enhetschefen hur du som patient kan märka av skillnaden vid akuten just nu sen de extra akutvårdsplatserna tillkom.