Beowulfs vd Kurt Budge på besök i Kallak Jokkmokk Foto: SVT

Nu kräver gruvbolaget Beowulf att få träffa näringsministern

Uppdaterad
Publicerad

Handläggningen av Beowulfs ansökan om att starta en gruva i Kallak utanför Jokkmokk har nu pågår i sex år och företaget har fortfarande ingen aning om när ett beslut i frågan kan tänkas komma. Gruvbolagets vd menar nu att Sveriges långa handläggningstider skrämmer iväg investerare inom gruvindustrin från Sverige.

Det är nu sex år sedan gruvbolaget Beowulf Mining skickade in sin ansökan om bearbetningskoncession för en järnmalmsgruva i Kallak utanför Jokkmokk. Nu ligger ansökan för andra gången hos regeringen för beslut och där har den legat i snart tre år. I ett brev till näringsminister Ibrahim Baylan kräver nu bolagets vd ett möte med ministern.

– Vi har skrivit brevet för att påminna ministern om hur det här upplevs från företagets synvinkel, säger Beowulfs vd Kurt Budge

Gruvbrytning i Kallak

Lång och krokig process

Processen har varit lång och delvis krokig. Gruvbrytning står mot andra intressen så som rennäring, naturvärden och världsarv.

Länsstyrelsen har i sitt yttrande sagt nej till Beowulfs ansökan medan Bergsstaten anser att ett bolag bör få tillstånd att öppna en gruva och eftersom de båda myndigheterna har olika uppfattningar i frågan ligger nu ärendet för avgörande hos regeringen.

Beowulfs vd riktar nu hård kritik mot den utdragna handläggningstiden och menar att de långa beslutsprocesserna riskerar att skrämma iväg investerare från gruvnäringen i Sverige.

– Det du vill ha som investerare är en transparens i processen och en uppfattning om tidsperspektivet för när du kommer att få avkastning på din investering. Får du inte det väljer du att investera någon annanstans. Vi har i det här fallet ingen transparens i processen och ingen uppfattning om när man kommer att fatta beslut om vår ansökan, säger Beowulfs vd Kurt Budge.

Får delvis medhåll av länsrådet

Kurt Budge får delvis medhåll från länsrådet i Norrbotten, Johan Antti.

– Vi har hamnat i ett läge, för bland annat gruvföretagen, som tar alldeles för mycket tid och kraft, och inte bara för gruvföretagen utan det tar också mycket tid och kraft från svenska myndigheter, säger länsrådet Johan Antti.

Hur har det blivit så?

– Det har successivt lagrats nya förutsättningar, bland annat genom EU-medlemskapet och att EU-lagstiftning lägger sig över den svenska lagstiftningen. Det är en ny praxis som hela tiden växer fram på ett organiskt sätt, säger Johan Antti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet