• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du Nàsti och Mànnu som har vuxit på sig ordentligt hemma hos bonusvajan Anna-Lena Kaati i Gyljeheden. Foto: Joakim Nordlund

Nu minglar blöjrenarna i Överkalix med tiktokare – och fotades av Vogue

Uppdaterad
Publicerad

De föräldralösa renarna Násti och Mánnu har slängt blöjorna. I dag är syskonen kändisar och minglar med såväl youtubers som tiktokare – och inte minst modefolk. Renarna i Gyljeheden har nu fotats av kända modetidningen Vogue.

Det har snart gått 1,5 år sedan Anna-Lena Kaati tog hand om två små renkalvar som saknade sin mamma. Hon räddade dem undan en säker död och kalvarna har sedan fått bo hemma hos henne i Gyljeheden utanför Överkalix.

För att örnen eller andra rovdjur inte skulle ta dem fick de övernatta inomhus – och då bar småttingarna också blöja.

– I dag har de vuxit upp till tonåringar, säger Anna-Lena Kaati och ler.

Charmade Vogue

Nu har syskonen också fått vidga sina vyer. Häromveckan veckan fick de åka upp till slåttermyren Vasikkavuoma utanför Pajala där en grupp med ett 15-tal utländska journalister samlats. Många av dem med koppling till media och mode.

– Där har de fått hälsa på youtubers, tik-tokare, bloggare och modefolk. Det togs många bilder så det blir ju spännade att se var Násti och Mánnu dyker upp, säger Anna-Lena Kaati.

Erkända modetidningen Vogue var också på plats.

– Alla ville hälsa på renarna. Det var fint att se, säger hon.

Älskar att gosa

Nu är de tillbaka i hemma i renhagen och lugnet på gården och Mánnu fått en riktigt ståtlig krona som lär bli större under de närmaste åren.

Vad de tyckte om att få frottera sig i så celebert sällskap då? Ja, det vet ju inte någon riktigt säkert men en sak är glasklar. Anna-Lenas handplockade renlav slår det mesta.

– Det är deras godis och älskar det. Det och att bli kliade och gosade med, säger bonusvajan Anna-Lena Kaati.

Det har hänt mycket sedan vi träffade renkalvarna i februari. Foto: Joakim Nordlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.