På måndagen tecknades ett avtal mellan Tekniska verken, LKAB och Naturvårdsverket. Det skedde genom det så kallade Klimatklivet, ett samverkansprojekt för att förändra energisystemet från avfallsförbränning till spillvärme som kommer från rökgaser i LKAB:s pelletsverk.
”Ett grönare och miljövänligare samhälle”
Spillvärmen kommer att räcka till 70 procent av effektbehovet i Kiruna och resterande 30 procent ska komma från biobränslen.
– Konkret för Kirunaborna innebär det ett grönare och miljövänligare samhälle, en historisk lösning för reformeringen av energisystemet i samhället, berättar Jan Fjordell, vd för Tekniska verken i Kiruna AB.
Kostar 210 miljoner
Hela projektet kostar 210 miljoner kronor och finansieras till största delen av LKAB men även av Naturvårdsverket genom Klimatklivet, upp till 78 miljoner kronor.
Det innebär att man ska sluta att bränna avfall som i dag kommer från Kiruna med kranskommuner och Norge. Effekten blir att man minskar koldioxidutsläppen med 40 000 ton per år.
Idag förbränns 70 000 ton sopor per år i Kiruna. Av det köps 62 000 ton in för att förbränna. Genom att avsluta inköpen och genom sortering av det egna avfallet så ska soporna som förbränns minska till mellan 1000 och 2000 ton. Dessa ska förbrännas på annan ort, mer miljövänligt.