När Kungen förrättade invigningen i dag var det i närvaron av särskilt inbjuda, medan Kirunaborna får vänta tills på lördag innan de bjuds in till öppet hus. Detta har väckt en del reaktioner med tanke på att stadshuset fysiskt sett har utformats för att vara inbjudande och välkomnande.
– För en stund sedan hörde vi stadshusklockorna spela på det vackra tornet som står här utanför, och det var fint, inledde Carl XVI Gustaf sitt tal.
Därefter citerade han Björn-Erik Höijers dikt.
”Lappland, fjäll och myr, här tillbreds staden vid gruvans skuldra. Långt i norr där hjortronblommen yr”, läste han.
– Det här är en vacker och skön beskrivning av Kiruna. Staden som nu blir till på nytt, det här nya stadshuset och den nya staden som växer upp så småningom, fortsatte han.
Kungen och drottningen besökte Kiruna redan i januari för att kika närmare på stadsflytten.
– Vi var nyfikna, berättade kungen under sitt tal.
Baler till protestmöten
Precis som i det gamla stadshuset möts besökarna av en stor hall där det ska kunna hållas sammankomster, allt från protestmöten till skolbaler. Kontoren finns i den puckformade byggnadens ytterkanter och nås via gallerier och loftgångar på de övre våningsplanen.
Högt upp i byggnaden finns också de politiska mötessalarna.
– Det här är ett modernt stadshus som blir Kirunabornas nya vardagsrum, sa kungen.
”Lite glitter och guld”
Tjänstemän och politiker har redan hunnit bo in sig eftersom de kunde ta huset i anspråk redan i slutet av augusti. Tord Wiklund, som jobbar som Kundhandläggare i det nya stadshuset, tycker att den nya arbetsplatsen är ljus och modern.
– Det är fantastiskt att jobba här. Jag kan säga som en besökare sa till mig, det gamla stadshuset som var i betong och tegel, var den gamla arbetarstaden Kiruna, den nya har lite glitter och guld som i den nya datavärlden säger han.
Hundraårig strid om museets placering
Det som precis har hunnit bli klart i tid är länskonstmuseet. Museet som så att säga är upphängd som en byggnad inne i byggnaden.
Det har inte varit helt okontroversiellt att länskonstmuseet ska finnas i Norrbottens fjärde största stad, 35 mil från residensstaden Luleå, och det är en nästan hundraårig strid som i dag får sitt slutliga avgörande när stadhuset invigs.
Inte heller Sametingets politiker har blivit inbjudna till invigningen av Kristallen, vilket har skapat missnöje hos Sametingets ordförande Paulus Kuoljok.