Sjuksköterskan Anna Bergsjö på  infektionskliniken på Sunderby sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar sjuksköterskan Anna Bergsjö på Sunderby sjukhus varför det är så viktigt att missbrukare får vård. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Nu ska missbrukare i Norrbotten få bättre vård – här ges rena sprutor

Uppdaterad
Publicerad

På infektionskliniken på Sunderby sjukhus finns länets enda sprutbytesmottagning. Nu växlar man upp och flyttar in till Beroendecentrum för att patienterna även lättare ska få tillgång till psykisk vård och beroendevård.

Sjuksköterskan Anna Bergsjö dukar upp ett bord med rena kanyler, sterilt vatten, kondomer och mycket annat. Det gör hon varje vecka när sprutbytesprogrammet tar emot missbrukare på infektionsmottagningen på Sunderby sjukhus.

– Vi delar ut rena sprutor men vi gör mycket annat också. Vi vaccinerar dem, sköter om sår och vi pratar med dem, säger hon.

Ska bli lättare att få rätt hjälp

Men personalen har länge känt att de skulle behöva kunna erbjuda patientgruppen mer än rena sprutor och infektionsvård. Nu ser deras önskan ut att infrias. Nästa vecka flyttar de in i psykiatrins lokaler och inleder ett samarbete med Beroendecentrum.

– Vi kommer att fortsätta dela ut rena sprutor och sköta om sår. Men vi hoppas att samarbetet också ska ge patienterna en enklare väg till andra professioner som psykologhjälp, socialt stöd och motiverande samtal, säger Susanne Hansson Frölander, chef på infektionsmottagningen.

Vill att det införs på fler orter

Norrbottens enda sprutbytesmottagning finns idag i Luleå, på Sunderby sjukhus. Vad tänker du om det?

– Jag skulle vilja se att det införs på fler orter. Jag tänker först och främst på våra sjukhusorter, som till exempel Gällivare, säger Anna Bergsjö, infektionssjuksköterska.

Följ med till sprutbytesmottagningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.