Det är techbolaget Agtira och livsmedelskoncernen Greenfood som slår sina påsar ihop. Anläggningen i Boden blir en av sammanlagt tio runt om i landet.
– Gurkorna kan säljas direkt efter de plockats från plantan, produceras på ett hållbart sätt med minimal vattenförbrukning, säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce.
Därför föll valet på Boden
Att valet faller på Boden motiveras bland annat med kommunens välutvecklade infrastruktur och strategiska position i Norrbotten. För Agtiras del blir det företagets nordligaste utpost hittills, sedan tidigare finns det anläggningar i Sundsvall och Skellefteå.
– Potentialen att tillvarata restvärme från datahallar och andra industrier är en enorm och ofta outnyttjad resurs, säger Pontus Lamberg, operativ chef på Agtira.
– Det är en viktig framtidsfråga att öka vår självförsörjningsgrad både i Norrbotten och i hela Sverige, därför måste ännu mer livsmedel produceras lokalt, säger Claes Nordmark, kommunalråd.
Från serverhall till restaurang
SVT har tidigare berättat om Luleåföretaget Containing Greens AB som odlar grönsaker från en serverhalls spillvärme. Något som de prisades för på en politisk konferens i Bryssel så sent som i december.
I klippet nedan ser du grönsakernas resa från serverhall till restaurang.