Anna-Karin Aira, sekreterare Akka kvinnojour i Jokkmokks kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet tömmer kvinnojouren i Jokkmokk lägenheten – hör hur nya regler tvingar dem till nedläggning. Foto: Elias Paulsson/SVT

Ny lag tvingar Jokkmokk att lägga ner skyddsboendet

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens kvinnojourer hotas av kritiserad ny lagändring som träder i kraft i dag, 1 april. Jokkmokks skyddsboende tvingas bomma igen efter blott ett aktivt år.

– Det blir för tungt för vår lilla förening, säger Anna-Karin Aira på Jokkmokks kvinnojour.

Den nya lagen omfattar skyddade boenden och innebär att man behöver tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att bedriva sin verksamhet. Syftet är att kvalitetssäkra de verksamheter som driver dem.

Kvinnojourerna i Norrbotten ställer sig nu kritiska till lagen. Som ideella föreningar förlitar de sig till stor del på bidrag från kommunerna. Med den nya lagen kommer föreningarna att behöva be om ökat bidrag eller stänga sina skyddade boenden.

Kvinnojourer i Norrbotten

Bommar igen efter ett år

Det var fallet för den nystartade kvinnojouren i Akka i Jokkmokk.

– Vi är en liten ideell förening i en glesbygdskommun, vi har inte så stora resurser och kommunen har inte heller så stora resurser, säger Anna-Karin Aira.

”Blir för tungt för vår lilla förening”

Lagen kräver att kvinnojouren måste ha en professionell anställd knuten till boendet och att föreningarna ska betala in 30 000 kronor som en insats.

– Vi beslutade helt enkelt att det blir för tungt för vår lilla förening att driva det här. Vi kommer aldrig kunna ha en anställd, säger Anna-Karin Aira, sekreterare för Jokkmokks kvinnojour Akka.

Se när kvinnojouren i Jokkmokk flyttar ut ur lägenheten.

Lagändringen

Lagändringen träder i kraft den 1 april.

Lagen är till för att tillgodose barnen som tidigare riskerat att hamna i kläm i de fall en utsatt förälder flyttat in på skyddat boende. Reformen ska innebära att barnrättsperspektivet stärks : barn som följer med en vårdnadshavare ska få ta egna beslut om insatser, ökad rätt till skolgång samt möjlighet till hälsoundersökning.

Ändringarna kommer också innebära ökade krav på de som driver skyddade boenden. Bland annat mer insyn från myndigheterna, samt större kostnader då det till exempel blir högre krav på anställda (vilket enligt kvinnojourerna fått till följd att en del tvingats lägga ned sin verksamhet/SVT:s anmärkning).

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnojourer i Norrbotten

Mer i ämnet