Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) bär en ljus, mjuk tröja med en fluffig krage.  Hon sitter inne i ett rum med stilren inredning. I bakgrunden syns konstverk på väggarna samt en piano, vilket skapar en avslappnad atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svikna barn” – i klippet hör du socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) om vad som görs för att förbättra Sis-hemmen. Foto: Randi Gitz/SVT

Ny myndighet tar över tvångsvården av barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Statens institutionsstyrelse (Sis) har i flera år fått kritik för brister i vården och för att man inte lyckats skydda tvångsomhändertagna barn inne på institutionerna. Nu siktar regeringen på att lägga ned Sis och en utredning pågår.

– Det Sis vi känner till kommer inte att finnas i framtiden, säger socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönwall (M).

Skarp Ivo-kritik har riktats mot Sis-hemmet i Sävast, till exempel har flickorna på boendet inte hörsammats nattetid i sina försök att få kontakt med personal. Något ministern reagerar starkt på.

– Jag reagerar alltid väldigt starkt när jag hör om unga människor som befinner sig i vår barn- och ungdomsvård, men som ändå inte har en trygg situation, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall (M).

Statens institutionsstyrelse har i flera år fått kritik för brister i vården och för att man inte lyckats skydda tvångsomhändertagna barn inne på institutionerna.

Ny myndighet ska ta över

Nu vill socialtjänstministern lägga Sis, som vi känner till det, bakom sig och får en helt ny myndighet på plats.

I februari 2024 tillsatte regeringen en utredning och hennes förhoppning är att en ny myndighet så småningom ska ge helt andra förutsättningar för vård och behandling.

– Jag ser framför mig en högre grad av bemanning av människor som också har en utbildning när det gäller vård och behandling, säger Camilla Waltersson Grönwall (M).

Utredningen ska presenteras för regeringen den 25 april, när förändringarna kan träda i kraft är fortfarande oklart.

utredningens uppdrag

Utredare Lise Tamm ska bland annat

  • lämna förslag på hur verksamheten kan organiseras
  • föreslå åtgärder för att stärka barnrätts- och rättssäkerhetsperspektivet inom den statliga barn- och ungdomsvården bl.a. åtgärder som säkerställer att det inte förekommer någon form av våld eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag
  • analysera vilka behov det finns av en mer ändamålsenlig utslussning och eftervård efter en placering inom den statliga barn- och ungdomsvården, och

I utredningen intervjuar man bland annat före detta intagna på boendena.

Uppdraget ska redovisas senast den 25 april 2025.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.