Foto: SVT

Ny rapport: Fortsatt butiksdöd i Luleå centrum

Publicerad

En rapport om cityklimatet i Luleå presenterades under tisdagen och den visar på minskad omsättning. Enligt rapporten har sällanköpsvaruhandeln i stadskärnan sjunkit med 2,5 procent jämfört med 2016.

Flera av Luleås butikslokaler står tomma och den senaste tiden har vi kunnat läsa om flera butiker som lagt ned. Och trots en fortsatt stark tillväxt för dagligvaruhandeln så minskade omsättningen i Luleås stadskärna. I Fastighetsägarnas rapport Cityklimatet  framgår att sällanköpsvaruhandeln har sjunkit med 2,5 procent jämfört med 2016.

–Orsakerna till minussiffror är främst kopplade till konkurrensen från externhandel och att e-handeln tar andelar snabbare än den fysiska handeln. Dessutom kan bransch- och butiksmix spela in när det gäller omsättningen inom detaljhandel, säger Anna Forsman, platsansvarig på Fastighetsägarna MittNord i Luleå i en kommentar.

Hotellnäringen – en ljuspunkt

Även restaurangnäringen minskade i omsättning jämfört med 2016. Hotellnäringen i Luleå ökar däremot och sticker ut jämfört med övriga Sverige. Där ser man en tillväxt på 7,2 procent. Hotellnäringen omsatte under året 326 miljoner kronor vilket kan jämföras med 304 miljoner år 2016.

Sett till en femårsperiod har utvecklingen i stadskärnan varit god. Den totala omsättningen under perioden har ökat med 386 miljoner, vilket förklaras av att dagligvaruhandeln och hotellnäringen ökat stadigt varje år.

–Det är främst dagligvaruhandeln som driver utvecklingen i Luleås stadskärna. Även hotellnäringen går starkt. Generellt visar rapporten på ett förändrat konsumtionsbeteende där människor investerar mer i sig själva, konstaterar Anna Forsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.