Renskötare bland renar på fjället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med till fjället och hör varför renskötarna Sanna och Anund vill bli renskötare trots en oviss framtid. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Tuff framtid för unga samer när rennäringen hotas av grön industri

Publicerad

Samerna lever i en tid då rennäringen hotas från flera håll. Det handlar framförallt om striden om marken mellan olika aktörer. Ändå väljer allt fler unga samer att bli renskötare för att bevara sitt ursprung.

– Vår sameby är mest drabbad just nu, säger renskötare Sanna Vannar.

I veckan samlades samerna från flera olika samebyar på fjället Ultevis i Jokkmokks kommun för att förbereda inför slakten.

Arbetet på markerna i Sápmi har en lång historia men i Sirges sameby upplever man att marken som ursprungsbefolkningen brukat i generationer inte längre är helig.

– Det är redan vi som betalar priset för klimatförändringarna. Våra renar kämpar. Ska vi dessutom offra våra marker för den gröna omställningen, det tycker jag är orättvist, säger renskötare Sanna Vannar som tillhör Sirges sameby.

”Markexploatörer naggar i renens betesmarker”

Förutom klimatförändringar, växande turism och skogsbruk så är nya gruvor på frammarsch som påverkar renskötselarbetet.

Samtidigt dundrar den gröna industriomställningen fram, Vilket innebär allt från nya gasledningar, vätgastillverkning och breddning av kraftledningar.

– Läget är ganska allvarligt för vi har så mycket störningar från alla möjliga håll. Markexploatörer som är och naggar i renens betesmarker i kanterna, säger Mikael Kuhmunen, ordförande Sirges sameby i Jokkmokks kommun.

”Vår sameby är mest drabbad”

Men trots att samerna spår mörka tider för rennäringen så vill allt fler unga samer inom Sveriges största sameby Sirges bli renskötare.

– Jag tror många yngre har fått upp ögonen för att det är något man måste värna om. För mig personligen så är vår sameby den som är mest drabbad just nu i den gröna omställningens namn.

Herrar i varselkläder framför skylt där det står ”Vi älskar Jokkmokk”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtidigt ger den gröna industriomställningen hopp till många invånare i utflyttningsdrabbade kommuner i Norrbotten. Hör vad Jokkmokksborna tycker. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.