Stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell vill inte renovera Hertsöskolan utan bygga upp en ny. Hör henne förklara varför i videon ovan. Foto: Micke Nyberg/SVT

Ny rapport: Hertsöskolans fuktproblem större än väntat

Publicerad

En ny rapport visar att fuktskadorna är större än väntat med Hertsöskolan. Förutom själva skolbyggnaden har även fritidsgården och sporthallen stora fuktskador, bland annat när det gäller golven.

Golven, väggarna och i viss mån taken på Hertsöskolan samt biblioteket, fritidsgården och sporthallen är fuktskadade, enligt en ny rapport som stadsbyggnadskontoret beställt.

”Patienten mår inte bra”

Stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell menar att det skulle kosta cirka 156 miljoner kronor att ROT-renovera byggnaderna för en framtida verksamhet och för att undvika mögelproblemet. Och att det därför vore slöseri med skattemedel att renovera byggnaderna.

– Patienten mår inte bra. Det är bland annat problem med golven. Fukten kommer upp genom golvplattan och det är svårt att göra något åt. Det här är allvarligt och jag tycker att det vore slöseri med skattemedel att renovera byggnaderna, säger hon.

Elever och personal väntar på besked

Hertsöskolan har i dag ingen skolverksamhet, utan personal och elever har flyttats till andra skolenheter i väntan på ett besked om framtiden från barn-och utbildningsnämnden.

– Personalen hade symptom. De mådde dåligt i lokalerna och jag har förståelse över att de här uppgifterna skapar oro, säger Helén Wiklund Wårell.

Kan få problem med andningen

Och så här står det i fuktrapporten om de risker som finns:

”Att regelbundet vistas i byggnader med fuktproblem kan utgöra en olägenhet för människors hälsa. Risken för luftvägsinfektioner och besvär i övre och nedre luftvägarna, som hosta och väsande andning, kan öka. Även personer utan allergi kan påverkas negativt i byggnader med fuktskador.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.