En hare äter björklöv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är harpest vanligare i norra Sverige? Det och två frågor till svarar infektionsläkare Tomas Gustavsson på i klippet. Foto: Terje Pedersen/TT

Harpesten ökar i norr – nu ska den bli lättare att behandla

Publicerad

Harpest ökar i norra Sverige. Men lite forskning har gjorts på den ovanliga sjukdomen. Nu presenterar Umeå universitet och Sunderby sjukhus en av världens största studier på ämnet – och nu kommer sjukdomen bli lättare att behandla.

Harpest drabbar hundratals svenskar varje år. Infektionen sprider sig från gnagare och harar till människor och de som drabbas kan få svårläkta sår, svullna lymfkörtlar och långvarig feber.

Även om sjukdomen har blivit vanligare är det en fortsatt ovanlig sjukdom, och antalet smittade varierar kraftigt från år till år.

180 smittades i Västerbotten

I Västerbotten skedde dock ett stort utbrott förra året och 180 smittade personer rapporterades in.

Sverige är ett av de länder där det är störst förekomst av sjukdomen, men riktigt varför är inte klarlagt. Faktum är att det inte finns särskilt mycket forskning på ämnet alls.

En av världens största studier

Nu presenterar dock Umeå universitet och Sunderby sjukhus i Luleå en av världens hittills största studier. 800 patienter har studerats och nu vet man vilken antibiotika som fungerar bäst mot infektionen.

I klippet nedanför berättar Tomas Gustafsson, infektionsläkare vid Sunderby sjukhus, och en av de som ligger bakom studien, om vad det här innebär för patienterna.

Tomas Gustafsson, infektionsläkare vid Sunderby sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör infektionsläkaren Tomas Gustavsson berätta vad den nya studien om harpest betyder. Foto: Viktor Lundmark/Paul KlevienTT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.