Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du försvarsminister Peter Hultqvist (S) berätta att nya satsningar inom försvaret kan komma tidigare än planerat. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nya försvarsatsningar på gång – beslut om nytt regemente i Kiruna kan komma före 2025

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska försvarsbudgeten ska öka med omkring 40 miljarder kronor. En del av pengarna kan komma att användas till att återstarta ett regemente i Kiruna och beslutet kan komma före det stora försvarsbeslutet 2025.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på plats i Kiruna, och det är en händelse som ser ut som en tanke då det pågår en utredning om att förstärka den militära förmågan i norra Lappland.

Flera satsningar på försvaret

Hösten 2020 påbörjades utredningen och den ska överlämnas i höst – men redan under april månad ska regeringen börja arbetet med att beskriva de nya försvarssatsningarna utifrån de ökade anslagen.

Regeringen har beslutat att höja försvarsutgifterna till två procent av Sveriges BNP, vilket innebär många nya försvarssatsningar och med all säkerhet fler återstartade regementen än de fem som redan är beslutade om.

Försvarsbeslut kan komma snabbare

Tanken var tidigare att försvarsbeslutet 2025 skulle gälla för satsningar under perioden 2026-2030. Nu kan planerna omstöpas till viss del.

– Det kan mycket väl tänkas att vi fattar beslut om framtida organisationer i ett tidigare skede, säger Peter Hultqvist.

I samtliga fall när nya regementen har tillkommit har det handlat om återstarter på orter där man tidigare har haft verksamhet. I Kiruna fanns Jägarregementet I22 fram till år 2000 och sedan två år utbildas värnpliktiga i mindre skala på Kalixforsbasen en mil utanför Kiruna.

– Jag ska inte gå händelserna i förväg, men här finns infrastruktur som man kan använda och bygga vidare på, säger Peter Hultqvist.

Regeringen vill ge två procent av BNP till försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.