Nya fyndigheten kan innebära omlagd verksamhet för LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade LKAB sin nya satsning efter att gruvbolaget upptäckt en stor mängd sällsynta jordartsmetaller.

– Nu jobbar vi för att ta reda på om det här kommer vara en biprodukt eller om den kan stå sig lika starkt som järnet, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Jordartsmetallerna är en ny upptäckt som kan få LKAB att vrida om sin verksamhet från järnmalmen till jordartsmetallerna i Per Geijer-området. Nästa steg är att se vilken status den nya upptäckten kan få.

– Det här är framtiden för att kunna hantera en framtida klimatkris, säger Jan Moström.

Eftertraktat fosfor

Förutom järn och de sällsynta jordartsmetallerna finns också rikliga mängder fosfor. Enligt LKAB är halten sju gånger större än i andra malmkroppar. I dag utvinns fosfor, som bland annat ingår i mineralgödsel, mest i Ryssland. Men där ser LKAB ett snabbare behov att kunna producera själva.

– Kriget i Ukraina har tvingat oss att sätta fart i flera delar och fosfor är en av de delarna, säger Moström.

I klippet hör du Jan Moström om hur företaget kan komma att förändra sin verksamhet.

Malmkroppen Per Geijer under Kiruna som innehåller de sällsynta jordartsmetallerna. Foto: LKAB

SÄLLSYNTA JORDARTSMETALLER

Sammanfattande benämning på metallerna i periodiska systemets grupp 3, skandium, yttrium och lantan samt de fjorton lantaniderna. Skandium skiljer sig från de övriga grundämnena i gruppen, främst på grund av mindre atom- och jonradie, varför den utelämnas i en del uppräkningar.

Sällsynta jordartsmetaller används i mängder av högteknologiska produkter, till exempel bildskärmar till TV-apparater, mobiltelefoner och datorer, men även hårddiskar, kameralinser och andra specialglas, katalysatorer i bilar, DVD-spelare, lysrör, lasrar, uppladdningsbara batterier, bränsleceller, rotorblad till vindkraftverk, flygplansmotorer och generatorer.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.