Infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) intervjuas av SVT om hur regeringen vill vända bostadsutvecklingen i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) om hur regeringen vill vända bostadsutvecklingen i Sverige. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Ministern: Så ska vi vända bostadsutvecklingen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens beslut om fortsatt avveckling av investeringsstödet införs nya reformer för att möta behovet av bostäder i landet. 

– Vi tror inte att kostsamma subventioner med låg träffsäkerhet är den viktigaste åtgärden för att vända utvecklingen på bostadsmarknaden, säger infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD). 

Efter regeringen presenterat sin nya budget står det klart att investeringsstödet slopas. De ansökningar som hinner få ett beslut om beviljat stöd innan 2023 kommer att få det utbetalat.

”Ansvarsfullt sätt att agera”

I Norrbotten finns fortfarande 30 ansökningar som riskerar att missa chansen att få ansökningen prövad. Enligt Carlson är det många ansökningar som kommit in under kort tid när det blev känt att investeringsstödet skulle avvecklas vilket påverkar hur många som hinner få sin ansökan prövad.

”Låg träffsäkerhet”

– Det är inte säkert att alla de ansökningar som kommit in skulle ha beviljats men om de skulle ha gjort det så hade det handlat om summor upp emot 16 miljarder kronor. Enorma summor till byggsubventioner med låg träffsäkerhet som kanske hade hamnat i projekt som annars ändå hade byggts, säger han och fortsätter: 

– Med det mycket tuffa ekonomiska läget är det ett ansvarsfullt sätt att agera som regering att nu inte betala ut de här stöden.

Hör infrastruktur- och bostadsministern om de nya reformerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.