De tidigare testerna har bara testat om personen har viruset när testet görs, men tanken är nu alltså att testa om en person varit smittad.
Personal inom äldreomsorgen
I första hand är det, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt, vårdpersonal som kommer att testas. Där vårdpersonal inom äldreomsorgen kan bli första prioritet.
– Där är det viktigt att veta vilka i personalen som är immuna, för är man immun så kan man nog räkna med att de inte kommer att smitta ner sina boenden.
Gör testerna i Sunderbyn
Anledningen till att liknande tester inte kunnat göras tidigare är, enligt smittskyddsläkaren, att det tar ett tag att plocka fram den här typen av metodik.
– Nu har man lyckats med det och den testas ju fortfarande, så vi kör ju tester nu på Sunderbyn från och med i dag och ser att det verkligen fungerar.
För att testa att det funkar tar man blod från personer man vet har haft covid-19 mot de man vet att inte haft det.
– Då ser man, slår det här mot de som haft infektion men inte mot de som inte haft det, fungerar testen och då kan man börjar köra med det i kliniken.
”Testerna är nog ganska säkra”
Hur säkra är de här testerna?
– De är nog ganska säkra. Det tar ett tag för kroppen att börja bilda antikroppar så för att vara riktigt säker ska man nog ha väntat omkring tre veckor efter att man debuterade med infektionen. Det kan väl också vara så att om man haft en väldigt mild infektion att man inte utvecklar antikroppar. Det återstår ju att se. Men jag tror att serologiska tester ofta brukar vara väldigt tillförlitliga.