Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Errol Chen från Taiwan ska trots skrubbsår och ingen erfarenhet åka ett skidlopp på 22 mil. Hör honom i klippet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Nybörjare från Taiwan ska åka världens längsta skidlopp – Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Ett skidlopp på 20 mil skrämmer nog de flesta – speciellt om du inte har åkt särskilt mycket skidor. Men Errol Chen från Taiwan tar sig an utmaningen: Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk.

– Kör bara på, tänk inte för mycket, säger han.

Nordenskiöldsloppet med sina 22 mil är inte för alla. Det är mer än dubbelt så långt som Vasaloppet, det är kallt och för vissa kan det ta uppemot 30 timmar innan de når målgången.

Att någon utan erfarenhet av vintersport då skulle resa från andra sidan jorden för att delta kanske låter osannolikt – men det är det inte.

Under fredagen gick arrangören ut och meddelade att loppet kortas till 20 mil på grund av det milda vädret.

”Det borde gå bra”

Errol Chen från Taiwan har tidigare sprungit långdistanslopp och kände att han behövde en ny utamning. Han testade att åka lite skidor i Kanada och de senaste månaderna har han varit på plats i Jokkmokk för att först komma igång inför världens längsta skidlopp.

– Innan jag kom till Sverige var jag rädd och orolig, men efter två månader känns det bättre. Det borde gå bra, hoppas jag, säger Errol Chen.

Värmde upp med Vasaloppet

För att värma upp inför tävlingen åkte han ner till Dalarna för att delta i Vasaloppet, men han hade inte förstått vad det innebär att åka med tusentals andra åkare och tvingades bryta tävlingen ungefär halvvägs.

Errol Chens skidkarriär har bara börjat. Efter Nordenskiöldsloppet kommer han försöka samla ihop tillräckligt många poäng för att få delta i en ännu större tävling.

– Jag siktar på vinter-OS i Milano 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.