Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Lilja i Luleå har vågat starta företag trots den ekonomiska krisen.I klippet ser du SVT:s reporter testa fysioterapi med VR-glasögon. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Emil i Luleå vill göra fysioterapin roligare – nu tränar patienterna med VR-glasögon

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är det enda länet där antalet nystartade företag ökade under 2022. Ett av företagen tillhör Emil Lilja i Luleå som bidrar med fysioterapi i virtual reality-form.

– Vi ville göra det roligare och lättare att genomföra sin rehabilitering och det här känns som att man spelar ett spel, säger han.

Antalet nystartade företag minskade i samtliga län under 2022. Förutom i Norrbotten – där ökade antalet nya företag med tolv procent. Emil Lilja startade nyligen sitt företag och han tycker att det finns väldigt goda förutsättningar att starta nytt just i Norrbotten.

– Det händer så mycket just nu och många är intresserade av nya idéer. Att få det stödet som nyföretagare tror jag betyder massor, säger han.

Skapade modern fysioterapi

Företaget startades efter att Emil, som själv har en bakgrund som civilingenjör, inledde ett samarbete med Danderyds sjukhus. De genomförde en undersökning där de såg att dryga 80 procent av fysioterapeuternas patienter inte genomför sina klassiska program.

– Då tänkte vi, finns det inget roligare sätt och där föddes idén till virtual reality. Nu känns det mer som att man spelar ett spel snarare än rehabiliterar huvud och nackbesvär.

I klippet får du se SVT:s reporter, en riktig nybörjare, testa virtuell verklighet för första gången och se om det funkar.

Statistik nyföretagande

  • Totalt startades 74 090 företag i Sverige under 2022. En minskning med 5,9 procent jämfört med 2021.
  • I Norrbotten bildades 1460 företag. En ökning med tolv procent jämfört med 2021.
  • I december bildades flest nya företag i landet medans juli var den månad där minst antal företag bildades.
  • Samtidigt ökade antalet konkurser i Norrbotten. Från 76 stycken 2021 till 95 under 2022. En ökning med hela 25 procent.

Källa: NyföretagarCentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.