Det finns misstanke om ett nytt fall av avmagringssjukan CWD i Arjeplog. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nytt misstänkt fall av avmagringssjukan CWD i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett misstänkt fall av den avmagringssjukdom som drabbar älgar har upptäckts i samband med den utökade provtagningen som sker på fällda älgar i Arjeplog och Arvidsjaur.

Älgkon fälldes den 9 september tre kilometer från centrala Arjeplog och jaktlaget skickade in ett CWD-prov.

 – Jag fick ett sms från Jordbruksverket där man skrev att den första av två analyser av det prov vi skickat in visade positivt och att vi inte ska äta köttet från älgen, säger Veronica Marklund till Svensk jakt.

Avmagringssjukan i Norrbotten

Avmagringssjuka djur får av förändringar i hjärnan och symptomen inkluderar beteendeförändringar och avmagring. Det första svenska fallet upptäcktes på en älgko i Arjeplogstrakten i mars 2019.

Djuren smittas av andra djur, men äldre individer verkar också kunna utveckla sjukdomen utan smittoöverföring. EU har beslutat om en övervakning i flera länder efter att sjukdomen började förekomma i Norge, för kartlägga och begränsa smittan. Risken att sjukdomen skulle kunna spridas till människan kan inte uteslutas men bedöms vara mycket liten, enligt Jordbruksverket.

Fakta om avmagringssjuka (CWD)

Smittsam variant av avmagringssjuka, även kallad klassisk CWD (Chronic Wasting Disease), påvisades för första gången i USA på 1960-talet och har sedan dess fått omfattande spridning och negativ påverkan på hjortpopulationer i USA och Kanada.

Första fallet av klassisk CWD i Europa påvisades på vildren i Norge 2016, där hela den drabbade flocken har avlivats för att undvika att sjukdomen sprids.

Att smittsamheten kan variera mellan olika varianter av CWD beror på att smittämnet, prioner, är ett av kroppens egna proteiner som har ändrat form. När ett djur får i sig prioner (från ett annat djur) fungerar de som en mall för de normala proteinerna som då också börjar ändra form.

Men processen att kroppens egna proteiner ändrar form verkar hos äldre djur också kunna starta utan att djuren har smittats av prioner från ett annat djur, så kallad spontan, eller atypisk variant.

CWD har hittills bara påvisats naturligt hos hjortdjur. Risken för spridning till människa bedöms som mycket låg, men kan inte helt uteslutas.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet