Både Kirunafestivalen och Snöfestivalen ser ut att kunna räddas. Foto: SVT

Nytt hopp för Kirunas festivaler

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nordligaste stadsfestival blöder pengar och hotas av nedläggning – men nu finns det åter hopp för både Kirunafestivalen och Snöfestivalen.

Anledningen till vändningen är att det stora gruvbolaget i kommunen är berett att öka sitt stöd.

– De här arrangemangen är viktiga för samhället och därför agerar vi för att de ska kunna fortsätta, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsutveckling på LKAB.

Kirunafestivalen hålls sommartid och startade år 2000. Snöfestivalen har en ännu länge historia och arrangerades första gången 1986.

Gruvbolaget har sponsrat båda festivalerna under lång tid och är berett att satsa ytterligare resurser för att säkra en fortsättning om det finns en intresserad arrangör för uppdraget.

– Vi har nu en dialog med Kiruna kommun om hur vi tillsammans kan möjliggöra en fortsättning av arrangemangen, säger Stefan Hämäläinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.