Soldater i vinteruniform på en skoter samt överbefälhavare Micael Bydén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén om utvecklingsplanerna i Kalixfors utanför Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

ÖB på plats i Kalixfors: ”Naturlig plats att utbilda internationella förband”

Uppdaterad
Publicerad

Den militära närvaron i nordligaste Sverige kommer att öka och Kalixfors utanför Kiruna blir en bas där internationella förband kommer att öva på arktisk krigföring.

Överbefälhavaren Micael Bydén har en tydlig bild av framtiden.

Övningen Aurora 23 med 26 000 deltagare går in i sitt slutskede och överbefälhavaren Micael Bydén kom under torsdagen till den nordligaste övningsplatsen, Kalixfors en mil väster om Kiruna.

Här övar svenska och norska hemvärnssoldater tillsammans med amerikanska specialförband. Den typen av internationella samarbeten kommer i allt högre grad bli en vanlig syn på basen.

Aurora 23

Så ska basen förstärkas

Kalixfors är tänkt som ett så kallat detachement, det vill säga en underavdelning av ett annat ännu icke utpekat regemente. Detta var något som Försvarsmakten presenterade i november som ett underlag till ett framtida regeringsbeslut.

På plats i Kalixfors utvecklade Micael Bydén varför man väljer den formen och vad det kommer att innebära. Det handlar om att förstärka basen med personal, infrastruktur och logistik att ta emot förstärkningsförband från Sverige och allierade länder.

ÖB:s syn på framtiden

Det blir än mer aktuellt den dagen Sverige kommer med i Nato.

Eftersom det finns färdiga miljötillstånd för övningsområde och skjutbana kan basen byggas ut relativt snabbt.

I klippet berättar Micael Bydén om utvecklingsplanerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 23

Mer i ämnet