Ett fullmäktigemöte i en stor lokal med bord arrangerade i en U-form. Deltagarna sitter vid borden, några har laptops och anteckningar framför sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Eva Henriksson, tillförordnad kommunchef, om situationen i Pajala. Foto: Hans Sternlund,SVT

Ödesbesked väntar Pajala – kommunen kan nekas nya lån

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Pajala beslutade under måndagen att satsa 75 miljoner kronor på en ny förskola. Nu är frågan om kommunen kommer att kunna låna de pengar som behövs.

En ny förskola i Pajala ska spara pengar till kommunen genom att man avvecklar de befintliga förskolorna i centralorten och samlar verksamheten under ett tak.

Vill satsa för att kunna spara sen

Det ska inte bli större barngrupper, utan idén är att samnyttja den befintliga personalen och förhoppningen är att man ska slippa anlita dyra bemanningsföretag.

Men för att kunna spara måste man börja med att satsa. Det handlar om 25 miljoner för 2025 års budget och 50 miljoner i 2026 års budget. Beslutet följdes av villkoret att man kan lösa finansieringen.

Osäker situationen

Och det är långt ifrån säkert att Pajala kommun kommer att kunna låna mer pengar.

Kommunen gjorde ett underskott i fjol på 5,4 miljoner och har ett prognostiserat underskott i år på 50 miljoner, vilket är stora pengar för en kommun med 6 000 invånare.

Väntar på besked

För någon vecka sedan hade Pajala kommun besök av en delegation från Kommuninvest, som finansierar många investeringar i Sveriges kommuner och regioner.

Nu väntar Pajala kommun på ett besked från Kommuninvest som närmast kan beskrivas som ett ödesbesked.

– Man kommer nog ställa kravet att vi kan bära våra kostnader, säger Eva Henriksson, tillförordnad kommunchef.

Hur allvarligt är det för Pajalas ekonomi?

– Jätteallvarligt. Vi har tidigare år räddats av tillfälliga externa pengar, det här året har det inte kommit och vi får klara oss på egen hand, säger Eva Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.