Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Petter Alapää, Norrlandsfonden, om hur den höga arbetslösheten i södra Sverige kan gynna företag i Norrbotten. Foto: Micke Nyberg/SVT

Ökad arbetslöshet i södra Sverige kan underlätta rekryteringen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Norrlandsfondens konjunkturbarometer är dyster, men kan ändå bli en fördel för Norrbotten. De ansvariga tror att det blir lättare att rekrytera när arbetslösheten stiger i södra Sverige.

Norrlandsfonden tar varje år fram en konjunkturbarometer som speglar temperaturen i det norrländska näringslivet. Undersökningen baseras på data från Konjunkturinstitutet som omfattar 2 400 företag i de fem norrlandslänen.

”Rekordpessimistiska hushåll”

Och företagen är negativa i sin syn på den lågkonjunktur som är på gång, men inte lika negativa som kollegorna i södra Sverige.

Industriföretagen har en fortsatt god lönsamhet och det är samma sak med byggsektorn, men deras representanter tror inte att det håller i sig över de närmaste tolv månaderna.

– Dessutom är hushållen i Norrland rekordpessimistiska, de har aldrig varit så pessimistiska som nu, och det kommer att påverka handeln och tjänstesektorn negativt. Men våra gröna storsatsningar kommer ändå hålla upp situationen ganska bra, säger Petter Alapää, investeringschef vid Norrlandsfonden.

”En fördel för oss”

Men han ser stora möjligheter med att arbetslösheten i södra Sverige kommer att växa under lågkonjunkturen samtidigt som de lediga jobben finns i bland annat Norrbotten.

Här är företagarna i stället oroade över de stora rekryteringsproblemen.

– Det är en realitet att en nationellt avsvalnad arbetsmarknad kan ge fördelar för oss i Norrbotten. Här finns det knappt någon arbetslöshet, problemet är att det inte finns personal att anställa, säger Petter Alapää.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.