Foto: Nellie Andersson/SVT

Ökat tryck hos Tjejjouren i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Tjejjouren i Luleå har utökat öppettiderna på sin stödchatt, efter att man de senaste veckorna märkt ett stort ökat tryck. Tjejjouren ser att det sammanfaller med coronavirusets framfart i landet, och att fler är hemma och isolerade just nu.

I dagsläget är det omkring 25 så kallade jourtjejer som hjälps åt att med att bemanna chatten i Luleå, där unga tjejer kan höra av sig om stort som smått. Anna Forssberg är samordnare på Tjejjouren Luleå och menar att behovet finns alla dagar på året, men den senaste tiden har trycket på chatten ökat.

– I samband med att coronasmittan tog fart i Sverige, så har vi sett en otrolig ökning. När inte vi kan vara ute och jobba förebyggande i skolorna så ändrade vi strategi och tänkte att nu ska vi satsa på vårt digitala stöd.

Coronaviruset i Norrbotten

200 kontakter från mitten av mars

Tidigare har inte stödchatten varit öppen på samma sätt men på tre månader, med den största ökningen från mitten av mars, har Tjejjouren Luleå varit uppe i 200 kontakter via chatten, berättar Anna Forssberg – och det ökar hela tiden.

– Det är faktiskt en otrolig ökning jämfört med vad vi brukar ha, säger hon.

Fysisk och psykisk våld

Nu tar tjejjouren nya beslut varje vecka kring hur chatten ska vara öppen. Sara Kivioja är en av jourtjejerna och menar att samtalen inte sällan handlar om våld i hemmet:

– Vi har märkt att våldet ökat, fysiskt och psykiskt våld. Dels beror det på att alla är samlade hemma. Där det finns missbruksproblematik i familjerelationer ser vi tyvärr att våldet ökar på grund av att en förälder kanske är full.

Anna Forssberg är inne på samma spår.

– Nu när man är isolerad, kanske med sin familj, eller bara mer hemma och det är fler i familjen som är hemma – det blir det en annorlunda situation. Lever du redan i en våldsam familj så ser vi att det blir konsekvenser. För hela familjen och för barnen som vi nu riktar oss till, alltså unga tjejer och unga kvinnor.

”Jätteallvarligt”

När det handlar om till exempel våld i hemmet är det, enligt Anna Forssberg, inte alltid något som skrivs direkt i chatten utan en sak som kan komma fram efter att jourtjejerna skrapat lite på ytan.

– Jag hade en tjej som sa ”min pappa dricker mer när vi är hemma nu allihopa och på natten kommer han in till mig”. Det är jätteallvarligt. 

Vad kan ni göra i de här fallen?

– Stötta och finnas där för dem, säger Sara Kivioja.

Även Tjejjouren i Kiruna bedömer att det finns ett högt tryck på deras nystartade chatt, men eftersom de startade upp den i mars vet de inte säkert om det beror på att fler är hemma under coronapandemin eller om det generellt finns ett behov hos yngre tjejer att prata med någon.

Inför påskhelgen berättade Julia Uusitalo-Kemi också att de satsade på att ha öppet chatten mer, eftersom man vet att hjälpbehovet brukar öka under loven.

Ladda ner SVT Nyheters app och få de senaste nyheterna om coronaläget i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet