Luleåbon Olena Myroshnychenko när hon ringer ett videosamtal till sin mamma i Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de starka känslorna i videosamtalet mellan Olena och hennes mamma: ”Gråt inte”. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Känslosamt när Olena ringer sin mamma i Ukraina – har hört explosioner: ”Gråt inte”

Publicerad

Olena i Luleå har sina föräldrar i Ukraina och bär alltid med sig en oro för deras säkerhet. Mitt under sitt eget födelsedagsfirande får hon veta att staden där föräldrarna bor beskjuts av ryska missiler. Hon ringer upp sin mamma som har hört explosionerna.

– Det känns otäckt, säger mamman i det känslosamma telefonsamtalet.

Det är Olenas födelsedag och hon bjuder några vänner på tårta i sin lägenhet i Luleå. Hon har bestämt sig för att just den här dagen ska hon inte läsa nyheter.

Men en av hennes gäster visar upp ett meddelande på sin telefon. Staden i Ukraina där Olenas föräldrar bor i Ukraina beskjuts av ryska missiler.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Jag slits i två delar. Jag vill att åka hem till mina föräldrar, men förstår att säkerheten för mitt barn här är viktig, säger Olena Myroshnychenko.

Bär på en ständig oro

Hon och hennes 13-åriga dotter lämnade staden Kryvyi Rih i Ukraina i mars. Nu bor hon i Luleå. Normalt är hon en glad människa.

I Ukraina hade hon en bra karriär som ekonom, här i Sverige jobbar hon som städare. Men det är inte det som bekymrar henne. Oron hon ständigt bär med sig handlar om föräldrarnas säkerhet och hennes tonårsdotters integration i Sverige.

I klippet ser och hör du när Olena ringer ett videosamtal till föräldrarna i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet