Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasielagen har varit omdebatterad och ifrågasatt sedan den första versionen kom till 2017. Foto: SVT

Omdebatterad redan från början – det här är gymnasielagen

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasielagen infördes för att ensamkommande flyktingar som har väntat länge på sitt asylbeslut ska få en chans att slutföra sina studier och i förlängningen få stanna i Sverige. Men lagen har fått kritik sedan den kom till och är fortfarande en politisk vattendelare.

Förra veckan väckte regeringen liv i förslaget att införa ändringar som skulle underlätta för de som söker permanent uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen.

Orsakerna är de försämra utsikterna att kunna hitta ett jobb på grund av coronapandemin. Bland annat ska man få ett helt år på sig att hitta ett jobb i stället får som idag sex månader.

Regeringen ska nu skicka förslaget på remiss, men utsikterna att förändringarna ska gå igenom i riksdagen är små.

Det är inte första gången som gymnasielagen blir föremål för debatt. Lagen har varit omdebatterad och ifrågasatt sedan den första versionen kom till 2017.

I klippet får du såväl bakgrunden som det aktuella läget för gymnasielagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.