Onödiga knäoperationer för miljoner

Publicerad

Tusentals operationer av knän utförs helt i onödan. Men trots att läkarna är väl medvetna om att operationerna, som kostar skattebetalarna miljontals kronor varje år, inte har någon effekt så minskar inte ingreppen. Tvärtom.

En finländsk studie som nyligen publicerades i New England Journal of Medicine sätter fingret på något känsligt: De tusentals knäoperationer som inte har någon effekt.

I den aktuella studien ingick 146 personer som hade smärta i knät på grund av en meniskskada. Deltagarna lottades till antingen titthålskirurgi (artroskopi) eller skenbehandling. Den senare utfördes på precis samma sätt som den riktiga operationen, förutom att ingen del av den skadade menisken togs bort.

Ett år efter ingreppet upplevde patienterna ingen skillnad, oavsett om de hade genomgått en riktig operation eller en fejkad. Deras symtom var likadana.

Kan ifrågasättas

Detta är inte den första undersökningen på området. De senaste åren har flera studier visat att inte heller meniskoperationer på grund av ”vanlig” ledförslitning – artros – har någon effekt. Sjukgymnastik är bättre.

Följaktligen skrev Socialstyrelsen förra året: ”Sammantaget kan värdet av en betydande andel av de närmare 11 000 artroskopierna ifrågasättas.”

-80 procent av de här operationerna kan man nog ta bort direkt. Det är anmärkningsvärt att en behandling som har undersökts i fyra oberoende studier som alla talar emot den, används minst lika flitigt som förut, säger Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Lunds universitet.

I själva verket ökar ingreppen i flera landsting. Framför allt i Stockholm, där de steg med hela 40 procent mellan 2011 och 2012. Från knappt 300 per 100 000 invånare till 418 året efter.

Leif Dahlberg beskriver ökningen som ”obegriplig” och ”exempellös”. Motsvarande siffra i Jämtland var 33.

”Follow the money”

Frågan blir då varför ortopederna fortsätter att utföra meningslösa operationer. Pengar är en förklaring. Varje ingrepp kostar skattebetalarna 14 000 kronor. Det finns alltså miljoner att tjäna för de privata vårdgivare som erbjuder dessa operationer. Och sådana finns det gott om i Stockholm.

Men framför allt: Varför fortsätter landstingen att betala?

Anna Nergardh, chefläkare vid sjukvårdsförvaltningen i Stockholm, håller med om att det utförs för många ingrepp.

-Jag blev själv förvånad när jag såg Socialstyrelsens siffror. Vi ska nu försöka komma överens om när dessa ingrepp ska utföras och försöka få ner antalet.

TT: Är Stockholm sämre än andra landsting att ta till sig ny vetenskap?

-Nej, men just i det här fallet hade man helt klart velat se en snabbare implementering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.