Bemanningsföretag inom branschen står ofta för den anställdes omkostnader. Men ”frilansordningsvakter”, alltså ordningsvakter som jobbar direkt åt krögaren, måste betala räkningen ur egen ficka.
Utöver grundutbildningen så tillkommer det avgifter för fortbildning vart tredje år. Och notan stannar inte där – kläder och utrustning ska också köpas in.
– Personligen har jag säkert lagt ut 45 000 kronor på all utrustning och det är inget skryt, det är bara vad det kostar. En insatsskjorta som jag har på mig kostar 1 300-1 500 kronor och kläder slits eller till och med går sönder vid ingripanden. Då måste man köpa nytt, säger Abood Mahmoud.
Nästan tredubblad kostnad för grundutbildning
År 2020 höjdes avgiften för grundutbildningen från 7 780 kronor till 22 875 kronor. Fortbildningsavgiften, som tidigare låg på 1 395 kronor, höjdes också kraftigt till 8 000 kronor.
Med en lön som varierar mellan ungefär 285 och 360 kronor i timmen, före skatt, tar det många pass innan arbetet lönar sig.
– Om vi ska få nya kollegor i branschen så behöver avgiften ses över och lönen behöver ligga på minst 400 kronor i timmen, säger Abood Mahmoud.
Hör Abood om de ekonomiska utmaningarna som ordningsvakt, och om förslaget att sänka utbildningskostnaden, i klippet.