Fem amerikanska soldater står vända mot kameran i sina kamouflerade uniformer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kirunapolitikerna Sanna Inga Poromaa (V) och Stefan Sydberg (M) om amerikansk lagstiftning för amerikanska soldater i Sverige. Foto: Arkiv/SVT

Oro i Kiruna – amerikanska sexlagar gäller i försvarsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Kiruna kommun har olika syn på det så kallade DCA-avtalet som ger amerikanska soldater tillträde till 17 militärbaser i Sverige. Vänsterpartiet är kritiskt till att amerikansk lag kommer att gälla för de amerikanska soldaterna på plats i Sverige.

I Norrbotten är det baser i Luleå, Boden, Vidsel och Kiruna som kan få amerikans militär närvaro när DCA-avtalet börja gälla.

Inför riksdagens beslut på tisdagen har debatten till största del handlat om att avtalet inte innehåller ett förbud mot kärnvapen på svensk mark.

Kirunapolitiker uttrycker oro

Kiruna kommun tar fasta på det faktum att amerikansk lag ska gälla för soldaterna från USA. I remissvaret uttrycker man en oro kring jämställdhet och kvinnors rättigheter.

– Det skiljer sig mycket när det gäller samtycke, prostitution och våldtäkt, säger Sanna Inga Poromaa (V), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det borde därför säkerställas att svenska lagar efterlevs av alla parter, skriver kommunen.

Kommunen stöttar avtalet

Samtidigt ställer sig kommunen bakom avtalet och skriver att det är positivt att avtalet underlättar militär samarbete och förbättrar svensk, nordisk och europeisk säkerhet.

Den skrivningen fick bland annat Vänsterpartiet att inte skriva under remissvaret.

Moderaterna står däremot bakom svaret. Däremot delar partiet inte farhågorna kring skillnaderna i sexlagstiftning.

– Det här är en del av konceptet: vi får acceptera att det ser ut som det gör, säger moderaten Stefan Sydberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.